Còmic

Mandela, Orwell i ‘cosplay’

L’escriptor i periodista britànic John Carlin va ser, ahir, un dels protagonistes d’un Girocòmic que supera els 6.000 espectadors de l’any passat, amb un dia menys

Quan l’artista gràfic Oriol Malet va declarar, en un moment de la seva intervenció a la taula rodona celebrada ahir al migdia al Girocòmic, com d’al·lucinat se sentia veient passar sense parar un munt de cosplayers mentre xerrava, molts dels assistents van sentir reproduïts els seus pensaments en aquestes paraules.

El batibull de gent i de diversitat viscuda ahir, de la mateixa manera que el dia abans en la jornada inaugural, i sobretot amb molta gent disfressada per a l’ocasió confirmaven el que el director de la fira, Aleix Freire, declarava als mitjans de comunicació sobre el fet que cada vegada hi ha més públic adult interessat en el còmic i no es redueix als nens. “La realitat és que s’ha convertit en un tema que cada any veiem com evoluciona. El còmic és un tipus de literatura obert a un ventall molt important de públic”, va explicar.

Molt d’aquest públic que podríem dir adult, precisament, es va congregar en la conferència titulada La representació gràfica dels conflictes històrics, que tenia com a protagonistes l’esmentat Oriol Malet i John Carlin, com a autors de la novel·la gràfica Mandela i el general (Comanegra), així com Andrea de Lucio i Jordi de Miguel com a autors d’Homenatge a Catalunya (Rosa dels Vents) i el professor Miguel Berga, moderats per Guillem Terribas. Una xerrada interessant que donar per a molt però que va resultar fructífera quan Mandela i Orwell van donar-se la mà. Va ser Carlin qui va establir una connexió entre la solidaritat viscuda a tot el món per la causa republicana durant l’esclat de la Guerra civil espanyola, molt semblant a la que es va produir quan a Sud-àfrica es va aixecar una onada de denúncia ferma contra l’apartheid. Per la seva banda, Berga va declarar que “calen més Orwells i més Carlins en aquests moments que vivim”, pel fet que, com va dir, en els articles del periodista hi ha molts ecos d’Orwell: “En el coratge intel·lectual i la manera d’expressar-se honestament.”

Tot això i més s’explicava mentre al costat es venia tot de material al voltant del món del còmic, se signaven exemplars, se celebraven tallers i es feien exhibicions, tant d’esgrima com de cosplay. A la tarda, les actuacions de grups vinculats al moviment K-pop van acabar per animar la festa.

Una fira consolidada

En la quarta edició del Girocòmic, s’han presentat un centenar d’expositors i multitud d’activitats relacionades amb el còmic. Unes xifres molt diferents a les de la primera edició, en què només hi havia nou editorials presentant productes relacionats amb aquest gènere literari. Des de l’organització, ahir ja donaven per fet que s’arribaria als 6.000 visitants de l’any passat, malgrat que en aquesta edició només han obert dos dies, ja que el 12 d’octubre ha caigut en dissabte.

Freire considera “consolidat” aquest festival, tot i que “evidentment” no poden competir amb el Saló del Manga de Barcelona: “Però ha quedat clar que hi ha cada cop més interès pel còmic també a les comarques de Girona”, va assenyalar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona