Patrimoni

Crida a restaurar Montsoriu del Consell de la Selva

L’ens comarcal vol continuar treballant en el procés de museïtzació del castell, que ha d’omplir de contingut les antigues sales de la capella gòtica derruïda pel temporal

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, considera que es necessita “una restauració immediata” de la paret de la capella del segle XIV del castell de Montsoriu. La sala, que mantenia l’estructura original, va cedir per culpa d’un cap de fibló durant el fort temporal de la setmana passada. No va ser, però, l’única part afectada. El president comarcal destaca “els forts desperfectes” que es van produir a la part baixa del castell. El mateix Balliu va fer ahir una crida “a totes les administracions” que puguin ajudar a “accelerar” el procés de restauració de la capella, que ha quedat “molt malmesa” i afecta el desenvolupament del turisme a la demarcació.

Carme Renedo, directora dels serveis territorials de Cultura a Girona, ha remarcat que s’està “treballant” perquè “els danys patrimonials” formin part de les primeres mesures extraordinàries que, si tot va segons el previst, el govern aprovarà avui per pal·liar els danys provocats per la forta llevantada. Pere Garriga, alcalde d’Arbúcies i president del Patronat del Castell, remarca que la principal preocupació és “recuperar la capella”, fet que estima que “trigarà un parell d’anys”. Considera “un cop dur” aquests desperfectes, ja que el castell és un “punt dinamitzador” del turisme al vescomtat de Cabrera. Alhora, però, va admetre que “es necessita una inversió de dos milions d’euros extres” per acabar de restaurar el castell, una xifra “impossible d’assumir de cop”, segons l’alcalde d’Arbúcies.

L’any anterior, segons dades del Consell Comarcal, un total de 18.000 persones van visitar el castell de Montsoriu. Salvador Balliu, president del Consell, considera aquesta dada “molt positiva” i “indicadora de l’impacte” que té el castell en el turisme de la comarca de la Selva.

LA XIFRA

3
milions d’euros
s’han invertit en la millora del castell de Montsoriu des que es van iniciar els treballs, l’any 1998.

Impuls del turisme local a la Selva

La museïtzació del castell de Montsoriu es troba dins del projecte de producte turisticocultural del vescomtat de Cabrera. Aquest projecte, impulsat pel Consell Comarcal de la Selva i tretze dels seus ajuntaments, pretén impulsar el comerç local a través del patrimoni cultural. Des que es van començar els treballs, l’any 1998, s’han invertit un total de tres milions d’euros en les millores del castell. L’última partida, aportada conjuntament pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i el Consell Comarcal de la Selva, superava el milió d’euros. Actualment, tretze ajuntaments formen part del projecte: Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres. Aquestes poblacions formaran cinc rutes conceptuals que recorreran la història del vescomtat, centrada en el segle XIV. S’espera que el projecte, iniciat el 2018, s’acabi l’any 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia