Art

Un Loop còsmic

El festival de videoart proposa 90 exposicions i activitats amb un substrat galàctic, no per fugir dels mals de la Terra sinó “per comprendre’ls millor”

Què hauria passat si la primera persona que va posar el peu a la Lluna hagués estat una dona? L’artista Aleksandra Mir va fantasiejar-hi en una deliciosa performance de militància feminista que va tenir lloc en una platja holandesa el 1999. L’acció va quedar enregistrada en un vídeo que enguany, que en fa 50 que l’home va fer aquesta gesta a l’espai exterior, el festival Loop ha integrat en el seu programa, que va començar ahir. First woman on the moon, que es projecta al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), és un dels imperdibles, per la seva crítica al model patriarcal de masculinitat i pel seu humor intel·ligent, d’aquest esdeveniment a punt de complir la majoria d’edat.

L’edició número disset és una reafirmació de l’idil·li de la capital catalana amb aquest mitjà d’expressió artística, el vídeo de personalitat creativa. Loop és la fórmula per propulsar-lo ideada per dos galeristes, Carlos Duran i Emilio Álvarez, amb un decidit suport de les administracions públiques. El lema d’aquest any viatja al cosmos, Even outer space, però no per fugir dels mals del nostre castigat planeta, sinó tot al contrari, “per comprendre’ls millor”. “És necessari mirar l’univers, no per plantejar-nos una sortida utòpica de la dimensió terrestre, sinó per adquirir les eines per imaginar altres possibles formes de viure a la Terra”, exclama Carolina Ciuti, directora artística del festival, amb 90 exposicions i activitats que allotgen una vuitantena d’espais de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat.

Ciuti és alhora comissària d’una de les propostes centrals d’aquesta programació còsmica, Un dia em vaig creuar amb un meteorit, una col·lectiva que presenta el centre d’art contemporani de la Fabra i Coats amb l’obra de vuit artistes que “utilitzen l’espai còsmic com a filtre per representar els desitjos humans, la vida a la Terra i el coneixement”.

Una altra exposició coral d’aquest Loop galàctic du per títol The bee who forgot the honey i es desplega en cinc seus: la Casa Vicens, el Reial Cercle Artístic, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. El seu curador, Aurélien Le Genissel, convida a repensar la nostra manera de ser i d’estar al món en paral·lel als anhels creixents de colonitzar-ne d’altres de desconeguts.

Le Genissel té un altre paper a Loop, com a director de la fira que se celebrarà a l’hotel Almanac, a la Gran Via, del 19 al 21 de novembre, territori dels professionals de l’art. El festival obert a tothom continuarà tenint vida pròpia fins al dia 24 (i més enllà i tot en algunes exposicions, com ara la de la Fabra i Coats, que perdurarà fins al 19 de gener).

Imatges prohibides

Siderals però sense perdre el món de vista. Entre els 300 artistes que participen en l’esdeveniment, el cineasta Isaki Lacuesta no passarà desapercebut. L’Arts Santa Mònica serà el marc a partir de demà de la seva instal·lació Jo soc allò prohibit, a través de la qual furga en casos de censura a l’Espanya democràtica. Aquesta investigació sobre els actualíssims límits que es posen a la llibertat d’expressió va fer Lacuesta mereixedor del Premi de Coproducció promogut per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, l’Arts Santa Mònica i Loop.

Els amants de la videocreació tenen molt per triar, però una altra cita obligada és al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on el duet d’artistes italians Masbedo han omplert les noves sales de Renaixement i barroc de pantalles que reflexionen sobre els significats profunds de la bellesa. De la bellesa intemporal i aespacial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia