Música

Càntut en femení

Anna Ferrer i Paula Grande versionen lletres de cançons tradicionals recollides en el cançoner del festival

La quarta edició del festival comença avui i fins diumenge oferirà unes vint propostes

El Festival Càntut viurà aquest cap de setmana la seva quarta edició a Cassà de la Selva. Des d’avui i fins diumenge es podran veure i escoltar una vintena de propostes entre concerts, tallers, exposicions i presentacions literàries, entre d’altres. Una de les més singulars, ideada per al festival, és Vega, un projecte que analitza el rol de les dones en l’antiguitat, mitjançant les lletres de les cançons recollides en el cançoner del Càntut .

El lideren Anna Ferrer i Paula Grande (veus) que, acompanyades per Laia Vallès (teclats), Vic Moliner (baix) i Juan Rodríguez (bateria i percussió), versionaran a l’escenari un repertori d’una quinzena de cançons populars de les comarques gironines que tracten la litúrgia, el camp, de bressol, de taverna... Expliquen les cantants que per seleccionar-les d’entre els centenars de cançons recollides a l’arxiu Càntut, van filtrar-les amb noms de dona: “reina, filla, pubilla, mare, dama...”. Un cop escollides, la majoria temes que elles mateixes descobrien per primera vegada, en van mantenir les lletres i les melodies com a base, per després incorporar acompanyaments més moderns, sigui rapejant o introduint elements de música electrònica en algun cas.

La seva serà, doncs, una actuació (pati de Can Trinxeria, a les 17 h) en què el públic podrà disfrutar de dues veus de gran personalitat, enllaçant la tradició amb la modernitat, inspirant-se en un món femení que també fa referència a temes com ara compartir la vida amb amics, divertir-se, menjar i fer música. I és que en el fons, tampoc no hem canviat tant.

Avui comença la música

Abans, però, avui arrencarà el Càntut amb la inauguració de l’exposició Joan Amades, la memòria d’un poble i també, ja al vespre, amb el Càntut al bar a càrrec de Pirates de la sal + Randellaires (23 h, bar Centre Recreatiu, gratuït). El festival continuarà demà dissabte amb una programació variada, en què destaquen el Vermut cantat a càrrec de Carles Belda & Càntut, els alumnes de la quarta producció pròpia del projecte de cançons de tradició oral (12.30 h, plaça de la Coma, gratuït). A la tarda, arribarà una de les propostes més singulars d’aquesta edició: Lo Barber. Conegut amb aquest sobrenom, Àngel Maresca regenta una barberia al centre històric de l’Alguer i mentre talla cabells i afaita barbes, canta cançons populars alguereses i catalanes. En aquesta proposta especialment ideada per al festival, Lo Barber s’instal·larà durant la tarda a la barberia de Quim Roca perquè tothom que ho vulgui pugui veure i provar la seva destresa manual i vocal (de 16 h a 20.30 h, barberia Quim Roca).

Diumenge la cosa no afluixa i també vindrà farcit de propostes, començant pel Càntut al carrer a càrrec del Cor Maimons (11.30 h, carrer Mesures), una nova edició del Dinar de Cantadors i la presentació del nou treball del cantador valencià Miquel Gil (La Sala del Centre Recreatiu, 18.30 h). Titulat Geometries, es tracta d’un conjunt de cants oberts i cançons amb textures noves que parteixen de les melodies d’arrel i tenen la música mediterrània com a denominador comú. Tancarà el festival l’actuació d’Arrels de Gràcia, una formació festiva que presenta el disc Remena Nen!. Malauradament, un dels plats forts, l’actuació de Maria del Mar Bonet, s’ha cancel·lat per malaltia de la cantant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona