Art

El granat de Perpinyà, joia catalana

El Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà inaugurarà el pròxim 18 de desembre (11 h) una exposició monogràfica sobre la pedra semipreciosa que es coneix com el “granat de Perpinyà”, de gran presència en la joieria d’autor des de temps reculats. A pesar del seu nom, aquest és un mineral que pot passar del to rogenc al més aviat verdós, segons la varietat, i el del Rosselló té un prestigi reconegut per la manera de tallar-lo i per la tècnica de l’encast clos, que consisteix a millorar-ne la lluminositat amb la col·locació d’un palló o full de plata de color roig fent de llit a l’interior.

Amb l’exposició Granat de Perpinyà: art i història d’una joia catalana, que estarà oberta durant tres anys, els catorze joiers avui actius que la tenen com a especialitat volen contribuir a difondre’n les qualitats i el valor històric, reunint, a més, un conjunt de peces mai aplegades en un sol lloc. Entre elles hi haurà el cistell de flors que Augustin Colomer, un dels fundadors de la Cambra de Mesters, va cisellar amb granats per a l’Exposició Internacional de 1937. L’historiador Laurent Fonquernie, estudiós de la joieria i membre de l’Institut del Granat de Perpinyà, explica que l’auge en l’ús d’aquesta pedra que simbolitza lleialtat i franquesa es produeix a finals del segle XIX, gràcies al domini tècnic i al fet d’haver esdevingut expressió de catalanitat en el context del regionalisme. “Que no té, en sa beina daurada, els colors de la bandera catalana, que simbolitza la pàtria petita amb la qual estem lligats tan fort?”, es demanava el 1927 el president de la Cambra de mestres artesans, Joseph Charpentier. En el període d’entreguerres va experimentar una gran embranzida, sota la influència de l’Art Déco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona