Música

Juny entre estrelles

El Primavera Sound celebrarà vint anys amb Beck, Massive Attack i Lana del Rey, i el Sónar rebrà Chemical Brothers i estrenarà disc de Maria Arnal i Marcel Bagés

Maria del Mar Bonet i Manel, entre els artistes catalans que actuaran al parc del Fòrum
El Sónar torna a apostar per Arca i presenta nous talents com ara Morad, de l’Hospitalet

Primer, el Primavera Sound (poc abans de la matinada de dijous, obligats, segons diuen, per una filtració provocada pel grup Pavement) i, l’endemà a les deu del matí, el Sónar. Els dos grans festivals barcelonins, com si l’any no tingués més dies, van fer públics amb ben poques hores de diferència els musculosos programes de les seves pròximes edicions, la 20a en el cas del Primavera Sound (que se celebrarà del 3 al 7 de juny al Parc del Fòrum) i la 27a en el del Sónar (que, després d’haver-se vist obligat a traslladar l’any passat la seva activitat a mitjan juliol per culpa d’una fira de maquinària tèxtil, retornarà aquest any a les seves dates habituals –18, 19 i 20 de juny– a Fira Montjuïc i Fira Gran Via).

211 artistes, 35 països

El Primavera Sound ha sortit victoriós del repte que s’havia imposat per aquest aniversari: elaborar un programa que fos coherent amb les diferents etapes per les quals ha passat el festival, des de la militància indie dels seus començaments a l’afany, en l’edició del 2019, d’obrir-se al reggaeton, amb espai, entre una i altra cosa, per al metal extrem, la música africana, l’experimentació alemanya i el pop català d’autor, entre altres escapades. A excepció, potser, de Beck (primer concert a Barcelona en vint-i-dos anys!) i la cantant country Kacey Musgraves (una d’aquelles artistes que semblava impossible que actuessin mai a Catalunya), els caps de cartell del Primavera Sound (com ara The National, The Strokes, Lana del Rey, Iggy Pop, i Tyler, The Creator, entre altres) són o bé velles cares conegudes del festival, o bé noms que figuraven en la majoria de travesses que, gairebé de forma malaltissa, han circulat darrerament per internet. Amb 211 artistes de 35 nacionalitats, però, el Primavera Sound 2020 té un dels “fons de catàleg” que més patxoca fan de la seva història, amb joies d’una àmplia gamma d’estils, una perseverança en el caràcter paritari autoimposat l’any passat i una capacitat de sorpresa pròpia de les seves millors edicions. La llista és, com sempre, inacabable, però entre els que mereixen mencions especials hi ha, per exemple, Britanny Howard (líder d’Alabama Shakes, i autora d’un dels discos més brillants de l’any passat), la icònica Mavis Staples (poques dones poden dir que Bob Dylan els ha demanat matrimoni!), les reunificades Bikini Hill (principal exponent del moviment feminista, als noranta, de les riot grrrls) o l’encisadora parella que formen els ex-The Beautiful South Paul Heaton (en el seu cas, també ex-Housemartins) i Jacqui Abbott.

Bonet, Bad Gyal i Manel

Entre la presència de músics catalans al Primavera Sound destaquen la contractació, anunciada fa ja unes setmanes, de Maria del Mar Bonet (a qui, en els textos promocionals del festival, s’enalteix com “el far que ha il·luminat la cançó meridional europea durant mig segle”) i les més previsibles actuacions de Manel, Bad Gyal, Núria Graham, Ferran Palau i Chaqueta de Chándal, a més de la històrica i irreverent Vagina Dentata Organ de Jordi Valls.

Un Sónar ‘polièdric’

El Sónar, per la seva banda, venia ahir el seu peix com a “polièdric, festiu i global”. El nom més recognoscible, segurament, és el del duo britànic The Chemical Brothers, que oferiran en el marc del festival un nou espectacle audiovisual immersiu de presentació del seu nou disc, No Geography, creat amb el seu estret col·laborador Adam Smith. El festival, a més, s’esforçarà, després d’un impactant xou el juny passat, a consagrar la veneçolana Arca com a “artista més radicalment innovadora de l’electrònica” i apostarà fort per talents com el duet francès, també d’electrònica, The Blaze, o els rapers emergents Dave i Aj Tracey, certificant d’aquesta manera la seva devoció, els últims anys, per figures emergents de les músiques urbanes. El festival de música avançada, d’altra banda, portarà a la seva activitat nocturna Despacio (un projecte de clubbing comandat per James Murphy i 2manydjs que fa anys que triomfa en el Sónar de Dia) i presentarà una de les estrenes discogràfiques més esperades de l’any a Catalunya: el segon disc de llarga durada de la badalonina Maria Arnal i el flixanco Marcel Bagés, minat, segons el Sónar, de “beats electrònics, sintetitzadors i col·laboracions amb importants figures del panorama electrònic”. El Sónar, que encara no ha anunciat, tanmateix, l’activitat de la seva vessant tecnològica, donarà un any més aixopluc al valencià Niño de Elche (que destaparà un projecte nou de revisió del llegat sonor de José Val del Omar, cineasta experimental i “geni místic”), posarà en relleu una col·laboració entre Carles Viarnès i l’artista visual Alba G. Corral i presentarà en societat, per mitjà de l’escenari Sónar XS, joves talents sorgits dels marges com ara Morad, un jove català d’origen marroquí del barri de la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat.

Primavera Sound

3-7 de juny

Bad Bunny, Bauhaus, Beck, Bikini Kill, Britanny Howard, C. Tangana, Caribou, Disclosure, Iggy Pop, Kacey Musgraves, , Lana del Rey, Massive Attack, The National, Pavement, The Strokes, Tyler The Creator, Yo La Tengo, Dinosaur Jr, Mavis Staples, Maria del Mar Bonet, Manel, Paul Heaton & Jacqui Abbott, Bad Gyal, Britanny Howard, Bill Callahan, Bikini Kill, Kim Gordon, King Gizzard & Ther Lizard Wizard, Little Simz, Manel, Núria Graham, Ferran Palau, Napalm Death, Einstürzende Neubauten, Kim Gordon, Cigarettes After Sex, DJ Shadow...

Sónar Festival

18-20 de juny

The Chemical Brothers, Arca, The Blaze, Carl Cox, Mura Masa, Eric Prydz, Richie Hawtin, AJ Tracey, Laurent Garnier, The Black Madonna, Charlotte De Witte, Princess Nokia, Telefon Tel Aviv, Dave Max Cooper, Koreless, Ryochi Kurokawa, Maria Arnal i Marcel Bagés, Lost Souls Of Saturn, El Niño de Elche, Battles, Howling, Giant Swan, Despacio (James Murphy i 2manydjs), TNGHT, Morad, Kaydy Cain, Chenta Tsai-BaoBa, Califato ¾, Helena Hauff, Carles Viarnès amb Alba G. Corral, Mans O, Shelly, Nara Is Neus, Joy Orbison, Egosex, Hidrogenesse...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia