Llibres

No t’amaguis, BCNegra

El festival de novel·la negra i policíaca de Barcelona arriba a la 15a edició lluint musculatura i imaginació i sumant cada cop més esforços des de diversos àmbits

“El fil conductor, aquest any, és la ciutat amagada. No és ni secreta ni misteriosa, és amagada”
97 autors participaran en 35 taules rodones entre el 30 de gener i el 9 de febrer

El 1960, els integrants del Dúo Dinámico van escriure el que seria un dels seus gran èxits, Quince años tiene mi amor, una edat que, perquè dos adults li declarin amor a una noia, és a la frontera de la pederàstia. Avui, incendiaria Twitter al ritme “el violador... ¡eres tú!”I a l’inici de la novel·la de Nabokov, Lolita té dotze anys. Deixant temes escabrosos a banda, el cas és que el festival BCNegra ha arribat als 15 anys i, amb tota la prudència, declarem que es fa estimar.

Des que el va crear Paco Camarasa, BCNegra ha complert amb el tòpic i no ha fet més que créixer. Aquesta és la tercera edició comissariada pel novel·lista i poeta Carlos Zanón, que ha aportat al format ja existent i consolidat més coherència temàtica, frescor generalitzada, una certa innovació i obertura de mires.

Per resumir el festival de novel·la negra i policíaca, el més pràctic pot ser utilitzar les xifres: 15a edició; 12 dies de durada (del 30 de gener al 9 de febrer); un total de 97 autors de tot el món repartits en 60 activitats, en concret, 35 taules rodones moderades per periodistes; una mitjana de 8.000 assistents; 170.000 euros de pressupost municipal i, a banda de molts espais que graviten al seu entorn amb activitats variades, deu de principals: l’auditori de la biblioteca Jaume Fuster i el del Conservatori del Liceu, el cinema Aribau, el fossat del mercat de Sant Antoni i, amb una incidència menor, els cementiris de Montjuïc i del Poblenou, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la sala Apolo, el mercat de la Boqueria i el bar Ocaña de la plaça Reial. A més del Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona, on tradicionalment se celebra l’acte de lliurament del premi Pepe Carvalho, que aquest any rebrà Juan Madrid (dijous 6 de febrer a les 18 h).

El primer any de Carlos Zanón, van celebrar la roda de premsa a l’aula de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, al carrer del Carme, on es va poder fer una autòpsia amable del festival. L’any passat, el vaixell de BCNegra va amarrar en una terminal del port per a vaixells de creuer a punt de ser inaugurada. Aquest any, l’espai sorpresa ha estat el Teatrino del Conservatori del Liceu, al quart pis de l’edifici, “l’únic espai del Liceu que mai no s’ha cremat”: “Si algú vol passar a la posteritat, que aprofiti l’oportunitat, tot i que seria una llàstima. Aquí es va examinar gent com ara Montserrat Caballé”, va comentar amb l’habitual to irònic Zanón, precedit de melodies interpretades al piano de cua de l’escenari per una alumna del conservatori. “Em sento una mica Castafiore”, hi va afegir el comissari.

La ciutat amagada

“El fil conductor, aquest any, és la ciutat amagada, perquè la ciutat permet passar inadvertit, amagar-se. No és ni secreta ni misteriosa, és amagada. Com sempre, hem intentat sorprendre i sorprendre’ns a nosaltres mateixos, aquest cop amb una mirada amb uns altres ulls a llocs que no descobrim, però que tampoc són turístics.” Així és com va definir el leitmotiv Zanón, abans de comentar que el cartell d’aquesta edició és un disseny de Susana Blasco.

Per poder transitar per aquesta ciutat amagada, l’equip de disseny de l’ICUB ha creat cinc línies de metro, en què cada parada és una de les taules o activitats, com es pot veure a la imatge de dalt.

Assignatura pendent

“Hem mirat de cobrir una assignatura pendent, els lectors joves. Per això, quatre autors de novel·la negra, acompanyats d’un actor caracteritzat com un dels seus personatges, visitaran tot d’instituts de la ciutat.” Els autors escollits són Andreu Martín i Jaume Ribera, Joaquim Carbó, Alicia Giménez Barlett i Toni Iturbe. Els alumnes hauran llegit i treballat prèviament alguna de les seves obres.

Una de les tradicions aportades per Zanón és que en cada edició es parla d’un autor, d’un títol i d’un personatge. Aquest any hi haurà dos autors: Boris Vian (de qui parlaran Núria Cadenas, Pere Sureda i Dani Nel·lo) i Osvaldo Soriano (a càrrec de Marcelo Luján, Carlos Salem i Rafael Reig). El títol triat és L’últim petó autèntic, de James Crumley, que en edició castellana té la traducció que va enllestir poc abans de morir el novel·lista Enrique de Hériz per a Salamandra; en parlaran Jordi Canal, Àlex Martín, Marta Bes i Benoît Tadié. Finalment, el personatge serà l’inspector Maigret, de Georges Simenon, de qui parlaran el seu biògraf més destacat, Pierre Assouline, amb Joan de Sagarra i Georges Tyras.

El país convidat serà Islàndia, “un país amb pocs habitants [363.000] on aposten fort per la cultura”. “Si després de les festes de Nadal, no t’han regalat 10 o 12 llibres, és que els amics i parents no t’estimen gaire”, va comentar Zanón. I és que, tot i el petit mercat interior, hi ha molts autors que es guanyen la vida escrivint novel·la, cosa que no passa a Catalunya, amb una població que multiplica per vint la de l’illa nòrdica. I per parlar d’aquest fenomen vindrà la primera dama d’Islàndia, Eliza Reid, tot i que en la seva funció de periodista, per conversar amb l’autora Yrsa Sigurdardóttir.

Itàlia també tindrà protagonisme a través de l’homenatge que es farà a Andrea Camilleri, amb la participació d’Antonio Manzini i Pau Vidal, i la taula posterior amb Maurizio de Giovanni, Carlo F. De Filippis i Sandrone Dazieri.

S’haurien de comentar moltes més activitats, però en destacarem només dues més: la conversa que mantindran dos grans autors com el grec Petros Màrkaris i l’algerià Yasmina Khadra (pseudònim de Mohammed Moulessehoul) i la protagonitzada per Jordi Sierra i Fabra, Marc Pastor i Màrius Serra, tres autors de verb fàcil que segurament oferiran un combat de galls, tot i que només dialèctic.

I com que no només de novel·listes viu BCNegra, també hi haurà cinema, poesia, exposicions (la inaugural a la Jaume Fuster dedicada a la col·lecció La Cua de Palla), còmic, rap, sèries de televisió...

La llibreria que, per sorteig, es farà càrrec de la venda de títols en tots els actes és Jaimes.

Al web barcelona.cat/bcnegra/ es pot consultar la programació detallada.

No sabem si la ciutat estarà amagada, però esperem que BCNegra no s’amagui i que els fans del gènere la trobin i la gaudeixin un any més. Tot esperant que arribi amb el bon estat de salut actual a la majoria d’edat i puguem declarar-li amor etern.

Juan Madrid, premi Carvalho

Manuel Vázquez Montalbán i el seu Pepe Carvalho van situar Barcelona amb més visibilitat en el mapa negre i criminal del sud d’Europa. Fins i tot, van contribuir al renaixement del gènere, sempre fluctuant fins ara, que cada cop té més prestigi i vendes. En record de l’autor, cada any es concedeix un guardó honorífic a una trajectòria literària destacada.

De fet, els homenatges que Paco Camarasa va dedicar, el 2005, a Vázquez Montalbán i el seu detectiu van ser l’embrió del que, amb els anys i els esforços, s’ha convertit en l’actual BCNegra.

Aquest any, el premi Pepe Carvalho el rebrà Juan Madrid. Nascut a Màlaga el 1947, és un escriptor, periodista i guionista de cinema i televisió que ha publicat una quarantena de llibres entre novel·les, recopilacions de contes i novel·les juvenils. És el creador del personatge Antonio Carpintero, més conegut com Toni Romano, un expolicia i boxejador que fa d’investigador privat i protagonitza una sèrie de novel·les.

El jurat del premi considera Madrid “un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de principis de la dècada dels vuitanta”: “Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, al llenguatge del carrer, adapta les característiques retòriques del hard-boiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història. La seva literatura és ràbia i honestedat, eina política i de denúncia.”

La llista de premiats és el millor barem per mostrar l’exigència: Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Márkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA