Cinema

92a edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood

‘Parásitos’ s’emporta els Oscar a Corea del Sud

La pel·lícula de Bong Joon-ho es converteix en la primera producció que no s’ha rodat en anglès a guanyar l’Oscar al millor film

Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Laura Dern i Brad Pitt, guardonats com a millors intèrprets

La pel·lícula coreana Parásitos, dirigida per Bong Joon-ho, ha fet història aquesta matinada en convertir-se en la primera producció rodada en una llengua diferent de l’anglès que s’endú l’ Oscar al millor film . Guanyador de la Palma d’Or de Canes i de prop de 200 guardons internacionals, Parásitos s’ha imposat a les quatre produccions favorites (1917, Joker, El irlandés i Érase una vez en... Hollywood) en endur-se els premis a millor film, director i guió (per a Bong Joon-ho) i llargmetratge internacional (nom amb què es coneix ara l’Oscar al millor film en llengua no anglesa).

Joker, que sumava onze nominacions, s’ha hagut de conformar amb l’Oscar al millor actor, per a Joaquin Phoenix, i el de millor banda sonora, per a la islandesa Hildur Guðnadóttir. En els premis a la interpretació és on hi ha hagut menys sorpreses: a més de Phoenix, Renée Zellweger ha estat distingida coma millor actriu pel seu paper de Judy Garland a Judy; Laura Dern ha rebut el guardó a millor actriu secundària per Historia de un matrimonio, i Brad Pitt ha guanyat el seu primer Oscar per Érase una vez en... Hollywood. La pel·lícula de Quentin Tarantino tenia onze nominacions i només se n’ha endut una més, pel disseny de producció. No li ha anat molt millor a 1917, producció britànica dirigida per Sam Mendes que aspirava a deu premis i se n’ha endut tres de tècnics: fotografia, efectes visuals i mescles de so. El irlandés, de Martin Scorsese, també tenia deu nominacions i no s’ha endut cap premi. El cineasta, però, ha rebut una sentida dedicatòria de Bong Joon-ho en rebre el premi al millor director i el públic del teatre Dolby de Los Angeles li ha dedicat una sentida ovació dempeus.

La gala ha durat tres hores i mitja, entre les dues i dos quarts de sis de la matinada, i s’ha desenvolupat de manera fluida, amb poques sorpreses, gags comptats –en part perquè no hi havia presentador de la gala, només de cada premi– i escassos discursos polítics. El més reivindicatiu i emotiu ha estat el de Joaquin Phoenix, que ha criticat la desigualtat de gènere, el racisme, el maltracte animal i la destrucció del medi ambient, i ha tingut unes sentides paraules de record pel seu germà River Phoenix, mort fa 26 anys.

Altres moments destacats de la gala que han acabat amb el públic dempeus aplaudint han estat el número musical inicial protagonitzat per Janelle Monae i la interpretació de Lose yourself per part d’Eminem. Steve Martin i Chris Rock, que havien presentat la cerimònia anys enrere, han compensat en part l’absència de conductor de la gala en sortir junts al principi i fer riure la gent amb un grapat de bons gags. La catalana Gisela ha estat una de les dotze cantants de tot el món que han interpretat Into the unknown, cançó de Frozen II nominada i finalment no premiada. Elton John ha estat el guardonat en aquest apartat, per (I’m gonna) Love me again, de Rocketman.

Ni Pedro Almodóvar per Dolor y gloria, ni Antonio Banderas, per la seva interpretació en aquest film, ni els directors del llargmetratge animat Klaus Sergio Pablos i Carlos Martínez López s’han endut l’estatueta. Segons l’Acadèmia de Hollywood, el millor llarg animat del 2019 ha estat Toy story 4, i el millor documental, la producció de Netflix American factory. Altres llargmetratges guardonats han estat Le Mans ’66 (muntatge i muntatge de so), Mujercitas (vestuari) i El escándalo (maquillatge).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia