Llibres

Blanes ja té la ruta Ruyra

Quim Torra presideix l’acte inaugural de la ruta literària del cèlebre escriptor

Blanes ha saldat un deute històric que tenia amb una de les grans figures de la literatura catalana: Joaquim Ruyra. Un escriptor i poeta que va descriure en els seves creacions el municipi on comença la Costa Brava com mai no l’ha superat cap altre escriptor, tal com va declarar en el passat Josep Pla. Ho ha fet inaugurant la ruta literària Joaquim Ruyra (1858-1939), un itinerari que, les darreres dècades, ja s’ha fet a través de diverses iniciatives puntuals, però que ara ja es pot seguir de manera estable i continuada en el temps.

L’acte, que va tenir lloc ahir al matí, va tenir la participació del president de la Generalitat, Quim Torra, i de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i es va fer precisament davant del monument a Ruyra, conegut popularment com El frare, inaugurat l’any 1958 amb motiu del centenari del seu naixement i que constitueix el punt número 8 de la ruta.

La ruta Joaquim Ruyra que es va posar en marxa ahir inclou 18 punts senyalitzats que ressegueixen alguns dels espais que van servir d’inspiració i que protagonitzen els seus relats breus, així com d’altres llocs relacionats amb la seva vida. La major part estan situats al centre històric de la vila, començant pel seu punt de partida, a l’emblemàtica roca de sa Palomera, però també abasta altres indrets del terme municipal i acaba fora del nucli urbà, al santuari del Vilar.

L’any 2003, amb motiu dels actes organitzats per l’Ajuntament amb motiu del centenari de la publicació de la seva obra més emblemàtica, Marines i boscatges, ja es va inaugurar la primera fita que havia d’anar seguida de posteriors enclavaments que configurarien una futura ruta. Malauradament, el projecte es va perdre en el temps.

Aquesta és la segona ruta literària que es posa en marxa a Blanes, després que, el 2013, es va dissenyar la ruta Roberto Bolaño. Les dues rutes tenen el mateix tipus de disseny de senyalització que les identifiquen, només distingides pel color: vermell la de Bolaño, verd la de Ruyra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia