Patrimoni

Micromecenatge transfronterer per Querroig

Els impulsors de la dignificació del castell s’han reunit amb Cultura a Girona

L’associació Salvem Querroig, una entitat amb estatuts europeus que reagrupa adherents de banda i banda de la frontera per dignificar les ruïnes d’aquest castell a la carena de l’Albera, ha obert una campanya de micromecenatge per finançar la tramitació del projecte. Stéphane Drouet, president de l’entitat, explica que fan aquesta crida (al portal www.helloasso.com ) per fer front a la complexitat del projecte.

El lloc de les ruïnes, just sobre la ratlla fronterera entre els dos estats i els termes municipals de Portbou i Banyuls i Cervera de la Marenda (al Rosselló), obliga a multiplicar les gestions entre administracions de banda i banda de la frontera per autoritzar les obres.

En aquest sentit, una representació de Salvem Querroig acompanyada de l’alcalde de Portbou, Xavier Barranco, s’ha reunit recentment als serveis territorials de Cultura a Girona amb Jordi Domeque, subdirector del patrimoni arquitectònic i arqueològic, per abordar les dificultats administratives i jurídiques del projecte. Un conveni d’ocupació serà tramitat entre el departament d’Agricultura, propietari de part dels terrenys, i l’associació, de la mateixa manera que s’ha hagut de fer amb l’administració francesa per a l’altra part dels terrenys. Tot seguit el departament de Cultura delegarà la intervenció per autoritzar les obres a una empresa especialitzada francesa.

El projecte haurà de ser validat per un arquitecte col·legiat català a través de l’Ajuntament de Portbou. “És un projecte únic i singular, pel qual ja fa deu anys que treballem”, afirma Drouet. A banda de dignificar el paratge i consolidar les ruïnes, l’associació vol treballar perquè el paratge obtingui el segell del primer bé cultural transfronterer

D’interès europeu

El 2017 els vestigis del castell i de la torre de Querroig van ser inscrits oficialment al registre dels monuments històrics de l’Estat francès.

El decret d’inscripció justifica que aquestes ruïnes constitueixen un paratge arqueològic d’interès europeu, per la seva implantació sobre la frontera entre els estats francès i espanyol i per l’interès del conjunt de la fortificació, construïda en pedra seca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia