Patrimoni

Els museus de Tarragona han d’establir circuits per evitar embussos

Els equipaments museístics obriran a partir de dilluns vinent

Els monuments i cinemes esperen a la fase 2

La primera acció teatral que es podria dur a terme a Tarragona seria el festival del Camp de Mart, al juliol

Els protocols de l’agència sanitària per als museus exigeixen uns circuits per als usuaris que evitin els amuntegaments de grups, a més de les mesures que hauran de prendre els treballadors que retornin als equipaments i que estiguin a l’atenció del públic. Amb el pas a la fase 1 de les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, els equipaments preparen aquesta setmana els mecanismes per respondre als protocols exigits per les autoritats sanitàries.

Segons el Departament de Cultura, l’Arxiu Històric i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona tenen previst obrir al públic els dies 18 i 19 de maig, mentre que la biblioteca recuperarà el servei de préstec el dia 25. Per poder visitar monuments i jaciments arqueològics caldrà esperar a una nova fase de desescalada.

Segons el Gremi de Cinemes de Catalunya, les sales que ja es troben en la fase 1 (segons el BOE es podrien fer actes culturals de menys de 30 persones, amb un terç de la capacitat) esperaran a la fase 2 per obrir. Fonts del gremi assenyalen que “els cinemes estan treballant per estar preparats per quan es pugui obrir”, segons recull Bernat Salvà. En la fase 1, teatres i cinemes poden obrir a un terç de la seva capacitat. Els teatres, però, ja han traslladat bona part de la seva programació de primavera a la tardor. A Tarragona, queda pendent veure si es podrà dur a terme el festival al Camp de Mart, previst a partir del juliol.

Fruit d’un treball conjunt amb el sector, els plans de desconfinament elaborats són un marc de referència per a àmbits com el cinema i l’audiovisual, les arts escèniques, els arxius, els museus i els monuments i jaciments, el llibre, la música o les biblioteques. Es pretén garantir la seguretat dels treballadors i alhora donar confiança al públic.

En el cas, per exemple, dels arxius que gestiona el Departament de Cultura (Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Històric de Girona, Arxiu Històric de Tarragona i Arxiu Històric de Lleida), la setmana passada ja van començar a preparar els equipaments amb les senyalitzacions adients. La previsió és començar a treballar internament de forma presencial en aquests edificis. Dels arxius que gestiona la Generalitat, l’Arxiu Històric de Tarragona té previst obrir al públic el 18 de maig. Mentrestant continua oferint servei telemàtic.

Dels 116 museus registrats a Catalunya, n’hi ha 15 en els tres primers territoris que passaran a la fase 1. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) treballa amb la previsió de reobrir al públic dimarts vinent. La resta de museus estan treballant també per a una obertura de portes que es comunicarà els propers dies.

Pel que fa a les biblioteques, els lectors podran recuperar el préstec a la Biblioteca Pública de Tarragona a partir del dia 25 de maig. El treball presencial a l’edifici s’iniciarà uns dies abans. Les galeries d’art i les llibreries, que formen part del petit comerç, van poder obrir el dilluns 4 de maig complint les corresponents mesures.

Catalunya té nombrosos i molt diversos arxius (històrics, administratius, judicials, municipals, privats o públics) i hi ha tot de casuístiques. Alguns arxius han manifestat que mantindran de moment el teletreball i l’atenció en línia de les demandes dels usuaris. Arxius com el municipal d’Amposta o el comarcal del Baix Empordà han mantingut el treball de forma presencial.

LES DATES

11.05.20
dia
que podrien obrir museus i biblioteques. Teatre, cinema i monuments arqueològics esperaran a la fase 2.
1.07.20
s’inaugura
teòricament el festival Camp de Mart. A Reus, estava previst el Festival Trapezi del 14 al 17 de maig.

“Atenció especial” per a la conca d’Òdena

En una reunió amb els alcaldes de la zona, el president del govern, Quim Torra, va destacar la necessitat de tenir “una atenció especial per a la conca d’Òdena”, una de les zones més afectades.

464 empreses i famílies es declaren en fallida

464 empreses i famílies es van declarar en fallida a Catalunya el primer trimestre del 2020, un 30,4% menys que l’any passat (667) i un 23% menys que l’últim trimestre del 2019 (603), segons l’INE.

El 40% dels pisos turístics passen a lloguer habitual

El 40,6% dels pisos d’ús turístic de Barcelona deixen de donar servei al turisme de curta estada i es reconverteixen en lloguer residencial durant aquest 2020, a causa del coronavirus, segons l’Apartur.

Govern i agents socials signen l’acord per als ERTO

El govern espanyol, la patronal i sindicats van signar ahir a La Moncloa l’acord per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny.

El comerç de la fase 0 també reobre amb cita

El comerç de les zones que encara estan en fase 0 han obert aquesta setmana també ja d’una forma més extensiva, tot i que respectant la petició de cita prèvia per part dels clients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda