Art

L’art jove no s’atura

El festival Art Nou proposa aquest estiu una edició especial amb una vintena de mostres en galeries que fan confiança a mig centenar de creadors emergents

Fins pràcticament a l’últim moment no es va saber que es podria fer el festival Art Nou, el programa de l’associació de galeries Art Barcelona que fa confiança a l’escena de l’art emergent local durant els mesos d’estiu. La novena edició de la mostra va començar la setmana passada en una vintena d’espais de la capital i de l’Hospitalet que han hagut de reconfigurar el trastocat calendari d’exposicions després de l’aturada de tres mesos. Tampoc ha estat fàcil per als artistes participants, mig centenar menors de 35 anys, tenir a punt els seus treballs. Molts d’ells no han trepitjat els tallers durant el llarg confinament.

No és estrany, doncs, que aquest Art Nou, que acabarà el seu trajecte el 10 de setembre, sigui especial, per no dir emocionant. D’entrada, perquè és “el primer esdeveniment artístic col·lectiu que se celebra des que es va aixecar l’estat d’alarma. Només per això ja és més benvingut que mai”, com fa bé de subratllar Àlex Nogueras, el president d’Art Barcelona, que a la tardor espera poder celebrar els 30 anys de l’associació. També perquè els efectes de la pandèmia travessen els seus continguts. Sobretot els que no es poden fer de manera presencial per evitar contagis. L’element celebratiu, com la inauguració, marca el caràcter del festival entès com a punt de trobada de les gents de l’art de la ciutat. I no s’ha suprimit: s’ha reconvertit (no pas traslladat replicat) al món digital.

La plataforma en línia P4stura , a cura de Daniel i Miguel Moreno Roldán, és el lloc on es desplegaran totes les activitats que la Covid-19 impedeix que es puguin fer físicament. Entre d’altres, s’hi ha allotjat el projecte inaugural, Repenjar-se en un raig de sol, d’Alexandra Laudo. És una exposició narrada per entregues. Cada divendres a l’hora de la sortida del sol Laudo estrenarà un capítol (divendres passat va començar amb el pròleg) que serà consultable fins que el sol es pongui.

Internet lent

Els artífexs de P4stura expliquen que el sentit d’aquest artefacte que han construït ex profeso per a Art Nou és “repensar les formes de difusió de continguts virtuals d’art i cultura” en uns temps d’allau de propostes de consum efímer. Per a ells, és important recuperar l’esperit primigeni d’internet, “molt més comunitari”, en què els fòrums de discussió marcaven un ritme més lent i reflexionat del fet artístic.

I al món real, si més no al físic, Art Nou torna a ser aquest any, aquest també, un circuit d’exposicions d’artistes que no són ben bé nous, en el sentit de complets desconeguts, perquè els primers passos ja els han fet, però sí que és la primera oportunitat que les galeries els donen per accedir al mercat de l’art, sosté la coordinadora de la programació, Anna Pahissa. Algunes institucions ja s’han compromès a adquirir obres. La Fundació Macba, enguany per primer cop. Laura Lanelli a ADN, Irene Solà a Àngels Barcelona, Anna Irina Russell a Bombon Projects, Marcel Rubio Juliana a Joan Prats Warehouse, Albert Gironès a Homesession, Rafa Castells a Nogueras Blanchard... O un sentit homenatge a Pep Montoya, mort de coronavirus, per part dels seus alumnes de la Universitat de Barcelona, a Senda. Tots ells es disputen, a més, el premi Art Nou 2020 a la millor obra, dotat amb 2.000 euros, que decidirà un jurat format per l’artista David Bestué, la comissària i crítica d’art Carolina Jiménez i el guanyador de la darrera edició Alan Carrasco. L’entrega del premi es farà el 4 de setembre. Probablement a P4stura. “És un any d’imaginar possibilitats”, rebla Pahissa. I de no donar-se per vençuts, malgrat tot el que ha passat i el que encara està per venir.

S’activa Barcelona Producció 2021

L’Institut de Cultura (Icub) ha convocat finalment el programa Barcelona Producció 2021 de La Capella i ha dissipat així els temors de la comunitat artística, que s’havia mobilitzat i tot pel seu futur incert. Es poden presentar els projectes fins al 9 de setembre. Aquesta edició manté el mateix pressupost, però s’ha reformulat per tal d’incrementar els honoraris dels artistes. El jurat el formaran Alexandra Laudo, Antònia Folguera, Joan Casellas, Luz Broto, Pilar Cruz, un tècnic de l’Icub i David Armengol, que en serà el coordinador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia