Art

Mor Nuri Yglesias, esposa de Miquel Mascort i fundadora d’El Claustre

Va morir ahir als 80 anys i serà acomiadada avui amb una cerimònia a l’església del Mercadal

Ella i el seu marit van crear la galeria l’any 1983

Nuri Yglesias Cruz, fundadora de la galeria d’art El Claustre, va morir ahir sobtadament, als 80 anys. La cerimònia de comiat tindrà lloc avui a les sis de la tarda, a l’església del Mercadal de Girona.

El seu marit, Miquel Mascort, sempre va deixar clar que El Claustre no existiria sense Nuri Yglesias, principal artífex d’aquesta projecte familiar, ara dirigit pel seu fill Marià, que va néixer el 1983 a Girona, al solar del carrer Nou on hi havia hagut l’antic convent de Sant Francesc. De fet, el claustre de l’antic convent va prestar el nom i el logotip a la nova galeria, “especialitzada en paisatgisme, figura i natura morta”, com escrivia Jaume Fàbrega en aquest diari el 1988, amb motiu del cinquè aniversari d’El Claustre. El Claustre ha anat celebrant aniversaris, de cinc en cinc anys, amb els successius llibres que han deixat constància de la seva gran activitat –ampliada posteriorment també a Figueres– i una creixent llista d’artistes fidels. Nuri Yglesias ja no podrà celebrar el 40è aniversari de la galeria, el 2023.

Neta de Joan Cruz, gran amant de l’art i bon amic del pintor paisatgista maresmenc Joan Colom, Nuri Yglesias va heretar la seva passió. Joan Cruz va reunir una bona col·lecció d’art, que la seva neta ja admirava de petita i que la va encoratjar després a col·leccionar, a pintar –sempre insistint, però, que no tenia cap voluntat d’exposar en públic la seva pintura “intimista”– i a proposar al seu marit la creació d’una galeria d’art al centre de Girona, que s’ha convertit en una de les grans supervivents del sector i en tot un referent català. Amb imaginació i una bona base de socis, la galeria El Claustre, el gran somni de Nuri Yglesias, s’ha convertit en tot un baluard de l’art a Girona que va pel camí dels 40 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona