Arts escèniques

Paràboles d’en ‘Jango’

El ‘clown’ nord-americà proposa un festival a La Gleva que servirà per nodrir un documental

El ‘clown’, que fa tres anys que ha deixat els escenaris, torna puntualment a La Gleva

Jango Edwards va rebra la premsa ahir en un llit a la porta de La Gleva. Pavlovsky, fa anys, havia muntat una trobada amb la premsa al llit de la cambra presidencial del Ritz. El llit de La Gleva s’apuntalava, ahir, amb un volum de Bertolt Brecht. Genial. Ahir el clown nord-americà va confessar que l’enamorament amb la ciutat va ser immediat. Va passar a ser el seu punt de residència habitual (tot i que no s’hagués preocupat mai de demanar el permís de residència). Si l’any passat el periodista Albert de la Torre es va preocupar de fer un documental per construir un relat sobre Ángel Pavlovsky (també amb la Barcelona de la transició, com a teló de fons), ara el repte és fer un documental amb Jango Edwards. Des de divendres passat i durant cinc setmanes explica part de la seva història els divendres en directe. I la seva energia, encara titànica, queda gravada. Fa tres anys que va abandonar els escenaris. Ara hi ha tornat puntualment.

Jango Edwards reivindica el nen que portem dins. Fa un cant a la regressió animal, sense perdre el punt de consciència humana i la subtilitat de l’emoció (que ell vincula a la part femenina de tota persona) per esdevenir militant de la llibertat. Any 1977. Saló Diana. Barcelona. Jango Edwards hi debuta sense conèixer gaire res de la convulsió política, en plena transició. Es fa uns rinxols cap endavant als cabells llargs i remata amb un mortal. Se’ls fa cap enrere i retorna amb un mortal enrere. Pepa Plana (que actua amb ell aquesta nit) ahir va declarar aclaparada: “Al Jango no se li pot dir mai que no.” Al Fòrum de les Cultures, el 2004, va liderar un exèrcit de clowns impenitents, Montando pollos, que posteriorment tindrien cita periòdica a l’Almazén (a l’esquena de Macba) durant molts anys, el Cabaret Cabrón. Ara, aprofitant que està fent un màster per a clowns professionals, ha muntat una mena de festival (Jango Edwards: the man, the myth, the legend) en què dimarts i dimecres intervenen alguns dels clowns professors; el divendres es van avançant els capítols per bastir el documental i el cap de setmana és el torn dels que participen al curs per provar els seus gags. Jango Edwards prepara quatre llibres que volen ser la bíblia dels clowns. Els divendres, divulga les seves paràboles a La Glea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona