Cinema

Greta es confessa a Venècia

L’activista va interrompre les classes per presentar per videoconferència el seu documental a la Mostra

Greta Thunberg nega a Venècia que la facin servir: “Jo decideixo per mi mateixa”

La jove activista Greta Thunberg es va confessar en un documental presentat ahir, fora de concurs, a la Mostra de Venècia i que li ha servit per desvelar els seus anhels i les seves frustracions i també per defensar-se dels qui la veuen com una titella: “Jo parlo per mi mateixa.” “El documental demostra que hi ha persones que parlen de teories de la conspiració, diuen que no parlo per mi mateixa, ni penso, o que algú escriu els meus discursos, i jo crec que a la pel·lícula es pot veure que, de fet, això no és veritat”, va assegurar. I va concloure: “Evidentment que ho faig, jo parlo i ho decideixo tot pel meu compte.”

El documental, rodat per Nathan Grossman i presentat a la Mostra com un esdeveniment especial, recorre la trajectòria d’aquesta jove sueca que va emprendre una lluita pel medi ambient l’agost del 2018 que va fer moure els joves de tot el planeta.

Thunberg va interrompre ahir les seves classes per participar per videoconferència en la presentació de la cinta a Venècia, una ciutat especialment exposada als embats del canvi climàtic, tal com van demostrar les històriques inundacions del passat hivern. La lluita dels joves pel clima es va veure aturada per l’extensió del coronavirus a tot el món, però l’activista va assegurar que continuaran aviat amb les seves consignes i iniciatives, respectant, això sí, els protocols sanitaris. “Aquesta és una crisi tan gran que no som capaços de capejar-ne dues al mateix moment”, va declarar Thunberg en al·lusió a la climàtica i a la de la pandèmia.

A la pel·lícula, en un moment de meditació, amb la gravadora del seu telefon mòbil i la càmera del director com a únics testimonis, reconeix que la seva lluita és sovint un llast massa dur per a una noia i que el seu ascens en pocs mesos va ser com una “pel·lícula surrealista”.

A Venècia hi va afegir que aquesta defensa és una responsabilitat massa gran per als nens: “No són els qui han de defensar això, són els adults i les persones en el poder els que han provocat aquest problema. No és competència nostra aquesta crisi.”

Tanmateix, va tornar a defensar el medi ambient: “Definitivament, ens cal entendre l’urgència de la crisi climàtica i tractar-la com a tal perquè en cas contrari no aconseguirem un canvi real. Això és el que cal que fem ara.” Després simplement es va aixecar i se’n va anar cap a classe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia