Art

Les obres eternes

Els artífexs de la Sagrada Família descarten acabar el temple el 2026, com tenien previst, per la gran crisi que ha provocat la pandèmia en la seva economia

El pressupost per culminar la construcció ha passat tot d’una de 100 a 17 milions d’euros

La pandèmia del coronavirus ha fet miques els plans dels artífexs de la Sagrada Família, inclosa la seva previsió d’acabar el temple el 2026, tot coincidint amb l’aniversari de la mort d’Antoni Gaudí. “Impossible”, va engaltar ahir Esteve Camps, el president de la junta constructora, en la tradicional roda de premsa que, pels volts de la Mercè, informa del ritme de les obres. Els últims anys, trepidant. Ahir, desolador. Ahir i qui sap fins quan.

L’alegria constructiva es va acabar sobtadament el 13 de març. Encara ara no s’han reprès les obres. La raó és ben simple: sense turistes, no es poden finançar. Les xifres s’han capgirat com un mitjó. El juliol del 2019, la Sagrada Família va rebre 15.600 visitants diaris. El juliol del 2020, 2.000; parlem dels caps de setmana, ja que de dilluns a divendres està tancada amb pany i forrellat perquè generaria més despeses que ingressos. “Amb 3.000 visitants, que a l’agost pensàvem que podien venir, hauríem obert un tercer dia entre setmana. Però això no va passar i ara ens trobem que només venen 800 persones un dissabte”, va dir Camps.

L’altra cara de la moneda són les entrades gratuïtes que s’han ofert al públic local en sortir del confinament, incloses les que serviran ara per a la Mercè. Volen en poques hores.

El drama econòmic s’explica així: el temple ha passat de tenir un pressupost per a les obres de 100 a 17 milions d’euros. Dit això, els impulsors del projecte inacabat de Gaudí no són pessimistes. Saben d’on venen. “La Sagrada Família ha tirat endavant en moments molt més difícils que els actuals. No s’ha parat mai, exceptuant el període de la Guerra Civil, ni es pararà ara. Tenim la il·lusió i el compromís. L’acabarem el 2030 o quan sigui, però l’acabarem”, va indicar ahir un Camps que recordava els seus temps, de nano, amb una guardiola pels carrers de Barcelona per recaptar almoines. I aquests temps, els primigenis de la Sagrada Família, els èpics i els humils alhora, ara sembla que tornaran, no amb una guardiola però sí amb una campanya d’abast internacional per obtenir donatius. Que tampoc seria una novetat, la caritat forana. “No oblidem que, el primer ascensor, el va pagar un mexicà”, va recordar ahir Camps.

De moment, a la caixa només hi ha 17 milions d’euros, que es destinaran tots a culminar la torre de la Mare de Déu. Pròpiament el pilar ja està enllestit (112 metres), el que li manca és el terminal (25 metres) coronat per una estrella lluminosa que Gaudí va confiar que els seus deixebles farien. L’arquitecte Jordi Faulí, l’últim d’aquesta genealogia de continuadors de la gran obra gaudiniana, la farà, de vidre i acer, amb 12 puntes a l’interior de les quals hi haurà focus potents que il·luminaran la ciutat. L’estel imponent, de 7,5 metres de punta a punta, farà l’efecte que “flota” sobre la torre, que amb les seves 800 finestres complirà una altra funció: dotar de llum l’interior del monument.

Les obres es reactivaran d’aquí a un parell o tres de setmanes, primer al taller que la Sagrada Família té al Bages. No hi ha res segur, però d’entrada la torre de la Mare de Déu estarà acabada a finals del 2021. A partir d’aquí, el calendari és un gran interrogant. I el 2026, un anhel fallit. “El meu client no té pressa”, va etzibar Gaudí, referint-se a Déu, quan li van recriminar que el projecte de la Sagrada Família s’eternitzaria. Gaudí sabia el que es deia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia