Llibres

Valvi beca estudis sobre Cristina Cervià i Roca Pinet

Núria Martí Constans i Laia de Quintana són les guanyadores de les Beques Valvi 2020, amb projectes sobre l’actriu i l’arquitecte gironins, respectivament

Les Beques Valvi 2000 s’han concedit a la professora i escriptora Núria Martí Constans i l’arquitecta Laia de Quintana. Totes dues disposaran de catorze mesos per desenvolupar les seves respectives recerques: Núria Martí Constans proposa una “biografia no convencional” de l’actriu i directora de teatre gironina Cristina Cervià (1965-2019), i Laia de Quintana indagarà en la vida i l’obra de Joan Roca Pinet (1885-1973), un dels arquitectes més rellevants de Girona durant el segle XX, coetani de Rafael Masó, Ricard Giralt i Emili Blanch. Els dos treballs seran publicats a la Col·lecció Fundació Valvi de Curbet Edicions, que durant el primer trimestre de l’any vinent té previst presentar dos altres llibres que són també conseqüència d’aquestes beques: l’estudi sobre la relació entre Santiago Rusiñol i Girona, de Vinyet Panyella, i la biografia del geògraf, pedagog i polític Miquel Santaló, que va ser alcalde de Girona als anys trenta del segle XX, escrita per Xavier Carmaniu.

Una biografia narrativa

Núria Martí Constans és autora de diversos llibres, entre ells les novel·les Hores prohibides (2009), finalista del premi Casero, i Demà tindrem sort (2018), a més d’alguns reculls de relats. La biografia de Cristina Cervià tindrà també “un to més narratiu que assagístic” i estarà centrada en la seva vida teatral, des dels inicis als Pastorets de Girona a la seva última participació en un acte cultural, poc abans de la seva mort: una lectura de textos de Caterina Albert en què van coincidir Cervià i Martí Constans. “Parlar de Cristina és parlar del teatre gironí, però no només gironí”, diu l’escriptora, que té previst entrevistar molta gent propera a Cervià.

Arquitecte poc estudiat

L’arquitecta Laia de Quintana, del despatx LAR Arquitectura i Rehabilitació , està fent la seva tesi doctoral a la UPC sobre els sistemes constructius del segle XX a partir de l’obra de Roca i Pinet, però el projecte becat se centrarà en l’obra d’aquest arquitecte, amb una carrera de més de 60 anys, però que “s’ha estudiat molt poc, perquè ha quedat eclipsat per altres companys de generació”. Pròxim a ERC i amb una sensibilitat social que el va portar a construir cases d’obrers, escoles, fàbriques, etc., va ser depurat durant cinc anys després de la guerra. Roca i Pinet és autor de molts edificis que encara es conserven a Girona, entre els quals l’actual sala La Planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona