Art

El Consorci del Museu de Lleida recorrerà a l’Audiència d’Osca la sentència de l’art de la Franja

Ho ha decidit el plenari en una reunió extraordinària, després que el Suprem rebutgés el conflicte de jurisdicció

El Consoci del Museu de Lleida presentarà un recurs d’apel·lació a l’Audiència d’Osca contra la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre, que ordenava tornar les 111 obres de la Franja a les 43 parròquies de la diòcesi de Barbastre-Montsó d’on provenien. Ho ha decidit aquest dimarts el plenari del Consorci del Museu de Lleida, format per la Generalitat, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida en una reunió telemàtica extraordinària, després que el Tribunal Suprem rebutgés el conflicte de jurisdicció plantejat per la part catalana.

El conflicte de jurisdicció plantejat per la Generalitat va aturar els terminis per presentar recursos però la decisió del Suprem del 23 de setembre de 2020, que donava la raó a l’Aragó, els ha tornat a activar. Per aquest motiu el recurs a la sentència del jutjat de Barbastre del 10 de desembre de 2019 es recorrerà ara, en un termini de 20 dies.

El jutjat número 1 de Barbastre va ordenar la devolució “immediata” de les 111 obres d’art de la Franja que estan al Museu de Lleida a les parròquies de la diòcesi de Barbastre-Montsó.

La sentència es va fer pública l’11 de desembre de 2019, quan es complien dos anys de l’entrada policial al Museu de Lleida, coincidint amb l’aplicació de l’article 155, per endur-se a l’Aragó les 44 obres de Sixena que hi havia al Museu de Lleida i que estaven en litigi.

La sentència del jutjat de Barbastre conclou que la propietat de les 111 obres d’art de la Franja en litigi són propietat de 43 parròquies aragoneses, entre elles les de Zaidí, Tamarit de Llitera, Torrent de Cinca o Ballobar.

Dóna així la raó al bisbat de Barbastre-Montsó en entendre que les obres es van cedir en dipòsit al Bisbat de Lleida, qui posteriorment les va dipositar al Museu de Lleida, sense el consentiment del bisbat de Barbastre-Montsó i sense els requisits canònics.

Ara, el Consorci del Museu de Lleida la recorrerà a l’Audiència d’Osca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia