Llibres

Dues dones per a un Planeta rar

La novel·lista Eva G. Sáenz de Urturi guanya el premi Planeta i la periodista Sandra Barneda n’és la finalista

Sáenz de Urturi va definir la seva novel·la com a ‘thriller’ medieval i un homenatge a Umberto Eco

L’any passat la celebració del premi Planeta al Palau Nacional de Montjuïc va estar marcada per una nit de disturbis a conseqüència de les sentències del procés. Enguany, el lliurament ha estat condicionat per un únic acte al Palau de la Música, amb uns cent invitats, a diferència dels mil que hi assisteixen cada any. La parella guanyadora va ser una típica de molts Planeta. La guanyadora, una escriptora d’èxit del segell, la basca Eva García Sáenz de Urturi, 48 anys, amb la novel·la Aquitania, “un thriller medieval, homenatge a El nom de la rosa d’Umberto Eco, i a Joc de trons”. Ha publicat un grapat de novel·les, entre les quals les que formen la Trilogía de la Ciudad Blanca, que ha venut un milió de còpies.

La finalista, absent, va ser la periodista catalana Sandra Barneda per Un oceano para llegar a ti. Barneda té 45 anys i és estrella mediàtica de llarg recorregut, des de periodisme seriós a l’entreteniment. Fa uns anys va revelar la seva homosexualitat i des del 2014 complementa la televisió amb la publicació de best-sellers. És del perfil d’Ángeles Caso, que va vendre més llibres que Cela quan va quedar finalista d’aquella edició. Barneda va dir que la novel·la “era un homenatge a la vulnerabilitat, l’ordinari com a extraordinari.”

El xou de Planeta, deslluït enguany, és una de les cites obligades per als interessats en un tipus de literatura que es resisteix, o que es complementa, amb les sèries. La presentadora Esther Vaquero, vestida amb una granota blanca de pota ampla, va evocar la figura del malaguanyat Carlos Ruiz Zafón, estrella de l’editorial. No va faltar la comèdia dels finalistes i els seus pseudònims, és a dir, els dos guanyadors i els seus espàrrings, amb el jurat florero i declaracions tòpiques de guardonats anteriors, entre ells alguns amb mentalitat de guàrdia civil, amb tot el respecte per a la Benemérita. També hi van assistir la ministra Carmen Calvo, escapada de Madrid, i l’alcaldessa Ada Colau, escapada de tot arreu. El president José Crehueras va recordar que havien venut 43 milions d’exemplars del Planeta des del 1952. Enyorem el color que li donava el vell Lara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona