Arts escèniques

Cultura

Lluèrnia s’inicia amb un valset

El festival del foc i de la llum d’Olot enceta una edició en què renuncia al caràcter efímer de les instal·lacions per adaptar-se a les mesures anti-Covid-19

Tothom que ha volgut ha pogut participar en un particular ball del fanalet

Les instal·lacions efímeres de llum i foc són l’essència del Lluèrnia d’Olot. La Covid-19, però, ho ha capgirat tot i aquest festival que retorna la ciutat als orígens volcànics passa aquest any de les hores de fosc d’un sol dia, als quaranta-tres que van des d’ahir fins al vint-i-vuit de novembre. L’organització ha volgut evitar així la gentada que omplia el centre de la ciutat, ja que les instal·lacions, a part que no són simultànies, es podran veure durant molts de dies.

El Lluèrnia d’aquest any gira a l’entorn de la pandèmia, però les instal·lacions aprofundeixen i intenten insuflar ànims, esperança i ànims per lluitar col·lectivament per sortir-ne i per fer-ho reforçats per un nou replantejament de la realitat. Per això el festival es va inaugurar ahir amb un ball del fanalet, el típic ball de les festes majors en què les parelles ballaven un valset amb un fanalet de paper fins que s’apagava l’espelma que l’il·luminava. A les vuit en punt del vespre i, per tant, en el moment en què acabava de fosquejar, tothom que va voler va poder posar Ràdio Olot i fer el seu particular ball a casa, al ritme del valset creat especialment per a l’ocasió per Joan Bramon, l’home del principi. L’organització va convidar a autogravar-se i compartir el ball a les xarxes a través de l’app del festival o del seu lloc web. De fet, tot plegat es va convertir en una invitació festiva a la participació, en un homenatge a les festes majors de tots els municipis que les han hagut de suspendre –Olot no ha celebrat les Festes del Tura– i en un ball d’esperança i d’ànims per fer un esforç col·lectiu contra el virus i de superació de la situació que se n’ha derivat.

Ho va remarcar la mateixa organització en la presentació del ball del fanalet: “Participa-hi, que no s’apagui el fanalet”, va remarcar.

Avui és el torn de la instal·lació del Col·lectiu 27 Lletres a l’exterior de l’hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa, que juga amb els significats de la paraula llatina Medeor –curar, sanar, tenir cura...–. Segons els mateixos promotors del muntatge, amb l’eix central del concepte de renéixer d’entre les cendres pretenen convidar la societat a fer un replantejament filosòfic de la vida en el marc actual d’incertesa, interrogants i incògnites i, per això, han preparat un espai per pensar.

Lluèrnia d’Olot ha començat, doncs, aquest cap de setmana la seva aportació particular al context provocat per la Covid-19. A partir d’ara, s’aniran activant la resta de les divuit propostes programades, fins al 28 de novembre, en què el Pim Pam Pum Foc d’Olot protagonitzarà l’espectacle de cloenda, amb una espectacular proposta de foc que els olotins podran veure des del balcó de casa seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona