Cultura

Literatura, creació i censura, a debat

La Càtedra Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona (UdG) ha organitzat per demà, dimecres, el X Fòrum del Patrimoni Literari , dedicat a explorar les relacions entre literatura i censura. És una edició de resistència que, per primera vegada, es desplegarà en format virtual, de manera que les persones que hi estiguin interessades s’hi han d’inscriure amb antelació enviant un correu a dir.cmaa@udg.edu, indicant nom i cognoms, per tal de facilitar-los l’enllaç de connexió. Experts com Neus Real, Francesc Foguet o Simona Škrabec reflexionaran al llarg de la jornada sobre un dels fenòmens més espinosos que envolten la creació artística, temuda, vigilada i mutilada, si no obertament reprimida i prohibida, pels estaments de poder, que han temut des de temps immemorials la seva capacitat de reflectir mons més complexos del que voldrien.

Interessos socials, polítics, religiosos o lingüístics han coartat sovint la llibertat d’expressió, condicionada d’aquesta manera per factors extraliteraris que afecten la relació de l’escriptor amb la seva obra, la recepció que en fa el lector i la configuració mateixa d’un sistema literari. En les intervencions s’analitzaran, des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda, els canals de circulació de les obres prohibides, les estratègies per fer front a la censura, la temptació de crear obres dòcils i políticament correctes, els límits (o no) de la llibertat creativa i la revisió del cànon a la llum de les obres esporgades.

El programa del Fòrum del Patrimoni Literari permetrà aprofundir en la censura franquista (Olívia Gasol), la de l’Església (Jesús Alturo), la dels llibres per a infants (Neus Real), en la traducció (Lara Estany) i en el teatre (Francesc Foguet), i es tancarà amb la taula rodona Literatura, memòria i valors, amb la participació de Jordi Font Agulló, Joan-Lluís Lluís i Simona Škrabec, moderats per Margarida Casacuberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.