Llibres

Patrimoni

Les antigues arts de pesca sempre suren

El Museu de la Pesca edita un manuscrit del 1928 sobre la pesca a l’Empordà

El treball de Francesc de Villanueva recopila tota mena d’informació

El Museu de la Pesca ha publicat un manuscrit inèdit sobre la pesca a l’Empordà d’inicis de segle XX. Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà, i es basa en un manuscrit escrit el 1928 per Francesc de Villanueva, estiuejant de Cadaqués i enamorat de l’Empordà. Segons explica Miquel Martí, director del Museu de la Pesca, Villanueva, gran observador i etnògraf apassionat de la vida quotidiana de la gent de mar, va recórrer a inicis de segle XX el territori entre l’Escala i el cap de Creus per recopilar tota mena d’informacions sobre l’activitat pesquera. “Aquella feina va desembocar en la redacció d’un manuscrit de 118 pàgines en què l’autor descriu amb tota mena de detalls els instruments i les tècniques de navegació, els ormeigs de pesca, el vocabulari dels mariners empordanesos i la idiosincràsia de la gent de mar del territori”, explica.

Aquest manuscrit va estar oblidat fins que l’investigador Pep Vila el va descobrir l’any 2018 entre el fons documental de Firmo Ferrer, cronista de Cadaqués. Més tard se n’ha descobert una altra versió a l’Arxiu Històric de l’Escala, també inèdita, amb la qual s’ha pogut completar els buits existents en el primer manuscrit. La transcendència del document per a l’etnologia i la història marítima ha motivat que, un cop descobert, el Museu de la Pesca en faci la publicació. El resultat és el treball conjunt dels investigadors Enric Prat, Pep Vila, Lurdes Boix i Alfons Garrido, els quals s’han encarregat de transcriure i anotar el manuscrit original, així com d’incloure estudis de contextualització.

L’edició corre a càrrec a la Fundació Promediterrània, amb la participació de la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona, sota la coordinació de Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar i la col·laboració del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. La publicació ha comptat també amb un ajut de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació i a la UE Fons Europeu Marítim i de la Pesca, concedit pel GALP Costa Brava en la convocatòria 2020.Amb aquest nou llibre publicat dins de la col·lecció Promediterrània, el Museu de la Pesca posa de relleu, una vegada més, el seu compromís amb la preservació i difusió del patrimoni documental marítim i pesquer, tot posant-lo a disposició de la ciutadania i de la recerca en ciències socials com una nova eina per interpretar la història de la pesca marítima del país.La presentació del llibre, prevista per aquest mes de novembre i dins del cicle Pesca i Ciència de la Càtedra d’Estudis Marítims, s’ha posposat a l’espera que la situació de la pandèmia permeti fer-ho amb total seguretat. Amb tot el llibre Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà, ja es pot adquirir a la llibreria del Museu de la Pesca per un preu de 10 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona