Patrimoni

Troben deu tombes noves i una làpida de dos metres de llarg a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà

El jaciment compta amb moltes restes òssies en molt bon estat de conservació

La campanya arqueològica d’enguany al jaciment de la necròpolis de Sant Martí de Romanyà, a Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) han finalitzat amb la troballa de deu noves tombes i també d’una làpida de grans dimensions.

Es tracta d’una peça monolítica de pedra de granit de gairebé dos metres d’allargada. En ella hi ha un epitafi on es pot llegir “aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18...”.

A part d’això, en les tombes trobades també hi ha restes òssies amb molt bon estat de conservació i d’altres elements com robes, rosaris o medalles que portaven els difunts. El jaciment s’hauria utilitzat des del segle IX fins al segle XIX.

Les intervencions s’han fet al llarg del mes de novembre i a causa de les restriccions sanitàries només hi han treballat cinc arqueòlegs, sense cap estudiant. Els treballs s’han centrat a continuar les tasques iniciades durant el 2019. Durant el mes de novembre, però, s’han trobat deu noves tombes en aquesta necròpolis, totes elles d’entre els segles XVII i XIX. Algunes d’elles estaven dins de taüts, mentre que d’altres cossos trobats s’havien enterrat en fosses simples a terra.

Els arqueòlegs han remarcat el bon estat de conservació dels ossos i també d’altres materials com ara la fusta dels taüts o de les robes que portaven els cadàvers. També es conserven peces de metall com ara rosaris, medalles, sivelles o botons. A més, hi ha moltes sabates que han mantingut el peu del difunt en el seu interior.

Els arqueòlegs preveuen seguir investigant la figura de Mateu Vilallonga en la propera campanya del 2021 i així documentar el passat dels habitants de Romanyà.

Es calcula que la necròpolis de Sant Martí es podria haver començat a fer servir al segle IX i hauria tingut una vida útil fins al segle XIX. Tot i això, les excavacions inicials es concentren en la part més moderna d’aquest jaciment.

El projecte arqueològic compta amb el finançament del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda