Música

Nueva Vulcano

GRUP DE MÚSICA

“Sempre hem tingut molt clara la idea de comunitat”

Artur Estrada (veu i guitarra), Wences Aparicio (baix) i Albert Guàrdia (bateria), tres pesos pesants de l’escena underground barcelonina, reprenen l’activitat amb Nueva Vulcano cinc anys després del seu últim disc. Ensayo (BCore) és la seva cinquena entrega i la presentaran el 27 d’aquest mes al Pumarejo (l’Hospitalet de Llobregat).

Han tornat a passar cinc anys entre un disc i un altre de Nueva Vulcano. És, aquest, un ritme natural de treball per al grup?
(Artur Estrada) Tenim pensada una resposta per a aquesta pregunta i és la següent: no anem sobrats! Mai no hi hem anat. Ni de temps, ni de calés, ni de talent. Sempre hem anat fent i no hem volgut mai imposar-nos segons quines obligacions. Conservem, en gran mesura, l’esperit lúdic de quan, de petits, sortíem a jugar al pati a l’escola Sant Felip Neri.
El disc, des del títol fins a la portada, és una reivindicació dels locals d’assaig.
(Wences Aparicio) Som un grup molt d’assajar. Quan podem dedicar-nos al grup, ho fem a fons. Ens reunim i passen hores, fins al punt que tota la resta es mou cap a un segon pla. (A) Fins fa poc anàvem de local en local, però jo sempre insistia que, per a un grup, és important tenir el seu local d’assaig. Allà és on surt la màgia. (W) Hi anem els caps de setmana, pensem què farem per dinar, toquem, decidim quins youtubes mirar... Són retrobaments en què es recupera el temps perdut. Això ha marcat sempre la música del grup.
Quins ‘youtubes’ van mirar, abans de posar-se a treballar amb les cançons d’‘Ensayo’?
(A) Des d’actuacions de grups desconeguts de l’underground ianqui fins a vídeos d’El Último de la Fila, un grup que ens agrada molt. Recordo haver-nos quedat atrapats també en un break de bateria d’AC/DC, d’un concert de The Cure de quan encara eren tres marrecs... Escoltem coses molt variades.
Hi ha guitarres acústiques, un tema, ‘Mercurio Retrógado Etc’ que, més que cantat, és parlat... Es van proposar trencar els esquemes del que se suposa que ha de ser una cançó de Nueva Vulcano?
(W) Ha estat un repte, i ens hem sorprès, fins i tot, haver-nos escapat tant, en alguns moments, d’aquests estàndards. (A) Som sempre els mateixos amb els mateixos instruments, així que, d’alguna manera, hem de provar coses noves. Aquest cop, fins i tot, vam agafar un paper ben gros i vam anar-hi apuntant idees.
Van fer un assaig dels temes d’‘ Ensayo ’ a la Sala Vol.
(A) Sí, ens va obligar a tenir les lletres preparades, la qual cosa no passa sempre. Hi ha qui ens ha dit que el disc es pot cantar molt bé, que és fort a nivell melòdic, i això, segurament, és fruit d’haver interioritzat les lletres com mai ho havíem fet.
Mateix productor de sempre (Santi Garcia), mateixa discogràfica... Per què està tan arrelada la idea de fidelitat en grups com el vostre?
(A) Sempre hem tingut molt clara la idea de comunitat, d’intentar estrènyer lligams amb el nostre entorn. És una xarxa de relacions, també amb un seguit de petits festivals, com l’Hoteler de Vic o el Lemon Day de Capellades, recíproques. Fa temps que, amb una sèrie de gent, ens hem anat ajudant mútuament.
I, en temps de pandèmia, això és més necessari que mai.
(A) Exacte. A veure si, entre tots, podem aguantar. És difícil, però, quan, pel tipus de llicència, pots fer concerts en una perruqueria però no en un bar musical.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA