Cinema

‘Josep’ s’endú el premi del Cinema Europeu

La coproducció francesa i catalana Josep, dirigida pel dibuixant de Le Monde Aurel, va ser distingida ahir amb el premi del Cinema Europeu al millor llargmetratge animat. La pel·lícula ofereix un dur retrat dels camps de concentració francesos on van internar els refugiats republicans el 1939 a través de l’extraordinària figura de Josep Bartolí (1910 o 1911-1995), un dibuixant de premsa, pintor i militant antifeixista que va fugir dels camps francesos i dels nazis que el volien internar a Dachau, va fugir a Mèxic, on va viure una història d’amor amb Frida Kahlo, i va acabar fent carrera a Nova York com a pintor i il·lustrador.

La pel·lícula és als cinemes catalans des del passat 4 de desembre, després d’estrenar-se amb èxit a França i donar a conèixer als francesos una part de la història del seu país poc coneguda, els camps on van ser empresonats desenes de milers de refugiats republicans.

Jordi B. Oliva, productor català de Josep, explicava ahir a aquest diari que la participació de la seva productora Imagic a la pel·lícula “al principi va ser una mica complicada, ningú havia apostat per aquesta pel·lícula i nosaltres hi vam creure”. El productor explica: “Vam veure el potencial que tenia, vam pensar que era una pel·lícula que s’havia de veure i sobretot que era una història que s’havia d’explicar a casa nostra.”

El risc d’apostar per aquest film, que majoritàriament és de producció francesa, ha valgut la pena, segons Jordi B. Oliva: “L’aposta que vam fer en el seu moment s’ha vist recompensada, primer al Festival de Canes [li va atorgar l’etiqueta de prestigi Canes 2020], a Valladolid, on Aurel va rebre el premi al millor director, a Guadalajara [Mèxic] el de millor pel·lícula... I ara el premi del Cinema Europeu.” Jordi B. Oliva atorga valor el premi: “És molt difícil guanyar-lo, es fan moltes pel·lícules, i que ens hagin elegit vol dir que tenim una gran història europea. El premi no és per a Imagic i la producció catalana, és per a la història de Josep Bartolí, per a Josep, la pel·lícula.”

Avui es lliuraran la resta de premis del Cinema Europeu, que enguany han substituït el format habitual d’una gala amb convidats en què es reparteixen tots els premis per anar revelant-los en diferents dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia