Belbel narra la venjança d'«El ball» com un duel entre Anna Lizaran i Sol Picó

Anna Lizaran és la mare intel·ligent, que ha hagut d'esperar una dècada perquè el marit que no estima acabi triomfant a la borsa. Sol Picó és la filla, que ha hagut d'aguantar la mare, farta d'esperar l'èxit social. El director Sergi Belbel ha ajuntat dues bèsties escèniques provant un cert intercanvi de disciplines: Lizaran participa de la coreografia; Picó alterna la dansa (cada cop que es representen els seus tortuosos pensaments) amb la paraula. L'obra s'estrena dissabte (també hi ha funcions diumenge i dilluns) a Salt dins del Temporada Alta. Farà temporada al TNC del 20 de novembre al 3 de gener. En castellà, serà a Madrid del 14 de gener al 14 de febrer. Francesca Piñón és l'actriu que fa d'àrbitre en aquest duel interpretatiu. Dóna cos a tres personatges secundaris, però no menors. És la institutriu de la nena, que perdrà les cartes; el marit que té la idea de fer un ball per presentar-se al veïnat respectat i la cosina professora de piano que haurà de divulgar a la família de la mare la seva victòria social. L'espai, metafòric, representa l'habitació de mals endreços on la mare pretén amagar la filla per no perdre protagonisme. La filla, de 14 anys, veu en el ball la seva primera oportunitat de revelar-se dona. El personatge, que alternaran Picó i Xaro Campo, revelarà la seva ràbia a través de la dansa enèrgica i brutal, amb un punt de sadisme final. La filla acaba destruint l'entorn que l'ha empresonada fins llavors.

Vint-i-dos anys després de «Minim-mal show»

Sergi Belbel recordava ahir que un dels primers treballs professionals va ser Minim-mal show, un muntatge que rebia la influència de Pina Bausch, una creadora de la qual encara no s'havia vist mai res a Catalunya. El director considera que «aquesta experiència» el remetia als seus primers treballs de dansa teatre; «després vaig fer el gir cap al teatre de text». Després d'haver fet totes les proves possibles, comenta Sol Picó, encara no es dóna per tancada. Pot molt ben ser que l'espectacle de Salt d'aquest cap de setmana evolucioni per arribar a Barcelona, al Valle-Inclán o a la gira que anirà al teatre de Perpinyà, dirigit per Domènec Reixach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera
ART

El MNAC adquireix una pintura de Tamburini gràcies a una donació de la Godia

BARCELONA

La primera trobada de productors gironins d’arts escèniques serà el 18 de juny

salt
la bisbal d’empordà

Més de 40 espectacles i una aposta pel circ inclusiu en la Fira del Circ al Carrer

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Sónar 2024

La IA ens farà la bugada, no les cançons

BARCELONA
Crítica

Aquells que moren quan estimen