cultura

La central de Talarn ja és visitable

L'antic taller elèctric s'ha habilitat perquè hi hagi una sala d'exposicions

L'Ajuntament de Tremp i Endesa van inaugurar ahir l'Espai Patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn amb l'objectiu que sigui visitable. Així, s'ha habilitat l'antic taller elèctric de l'equipament com a sala d'exposicions permanent, que serà gestionada pel consistori, i en la qual s'ha instal·lat de manera fixa la mostra El Pallars il·lumina Catalunya, després de la seva itinerància arreu pel país en els últims anys. La creació d'aquest espai dins la central hidroelèctrica respon a la voluntat de crear un itinerari turístic i cultural al Pallars Jussà entorn del món de les centrals hidroelèctriques i la història que les envolta. Com a complement de l'exposició també s'ha habilitat una petita sala exterior des de la qual es poden contemplar els alternadors i les turbines sense interferir en el treball de l'empresa.

L'acte va estar presidit per la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, i l'alcaldessa de Talarn, Inés Moré, acompanyats de la resta de membres dels consistoris i altres autoritats locals. Moré va demanar a Buesa que els visitants d'aquest espai també puguin visitar la passarel·la de la central, una petició que, segons la directora general, serà estudiada. Ubach va destacar la importància d'aquest nou espai tant per a escolars com per a amants del patrimoni industrial.

L'aigua, energia del Pallars i de Catalunya

L'exposició El Pallars il·lumina Catalunya es va inaugurar fa quatre anys i durant aquest període ha fet parada en diverses poblacions per commemorar el centenari de les hidroelèctriques al Pirineu català. La mostra vol explicar de manera divulgativa el paper d'aquestes instal·lacions en la industrialització de Catalunya i en la transformació econòmica, social i paisatgística del territori. L'exposició presenta el context d'un territori on la seva base energètica mancava de carbó, electricitat i hidroelectricitat, i com Endesa i les seves predecessores van aconseguir desenvolupar la producció a principi del segle XX aprofitant la força dels rius i garantint, així, la prosperitat industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda