cultura

Osona és la comarca amb més teatres dins la Xarxa d'Espais Escènics

Fins a nou equipaments municipals osonencs participen en el programa de la Diputació de Barcelona de col·laboració en les cartelleres dels ens locals

Osona se situa al capdavant de les quatre comarques de la Catalunya Central que el 2015 han participat en el Circuit de la Xarxa d'Espais Escènics Municipals. Nou municipis, incloent-hi la capital, Vic, es beneficien, a través de l'adjudicació de fons, dels ajuts amb què la Diputació de Barcelona dota els ens municipals. En conjunt, segons les dades publicades aquesta setmana i referides al 2015, els teatres municipals de la demarcació –sense comptar la ciutat de Barcelona–, es recuperen de la crisi econòmica. Així ho expressa l'informe Circuit de la xarxa d'espais escènics municipals. La Diputació ha destinat 1.036.022 euros a donar suport a l'activitat dels teatres. Els espais escènics municipals, per la seva part, han destinat 8,3 milions d'euros a la contractació d'espectacles professionals, un 12% més que el 2014. S'han fet un total de 1.744 funcions programades als espais dels setanta-cinc municipis participants en el projecte. La finalitat principal de l'ajut de la Diputació de Barcelona és, segons els redactors de l'informe, “finançar les despeses de contractació dels espectacles que formen part de les temporades estables”.

La Catalunya Central ha tingut una bona representació a la xarxa. En conjunt, els teatres municipals de les comarques centrals participants representen el 24% del total d'ens locals del programa el 2015. Els municipis de la Catalunya Central són 18 en total. Podem desglossar la xifra dels divuit equipaments. Dos són a l'Anoia: a Igualada i Òdena. Al Bages, cinc espais: a Artés, Avinyó, Balsareny, Manresa i Sant Fruitós de Bages. Al Berguedà, dos més: a Berga i Puig-reig. E finalment, a Osona fins a nou: a Calldetenes, Centelles, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló, Seva, Tona, Torelló i Vic. Escollim les capitals de comarca. Manresa se situa en la franja de municipis d'entre 50.000 i 100.000 habitants, Vic i Igualada en la de 20.000 i 50.000. I Berga, en la de menys de 20.000. La mitjana d'assistents als espectacles ha crescut en totes les franges. Tot i que en nombre de funcions ha baixat, també en totes les franges, fora del cas dels municipis amb més de 100.000 habitants. Els espectacles més representats el 2015 han estat les produccions Idiota de la Sala Muntaner i el concert participatiu de l'Auditori de Barcelona Cantània: fins a 28 funcions cadascun.

LES XIFRES

18
teatres locals de comarques centrals són els que el 2015 han participat de les eines que ofereix l'ens supramunicipal.
1 milió
d'euros és el pressupost que la Diputació de Barcelona ha destinat a la Xarxa d'Espais Escènics Municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona