cultura

cultura

Art, patrimoni i paisatge es troben a Bianya

Tercera edició dels itineraris artístics i culturals de la Bianyal

Incorpora col·laboracions amb Lluèrnia i IGAC

La creació artística com a excusa per valorar el patrimoni o el patrimoni com a teló de fons perfecte per a la creativitat, o totes dues coses. La Bianyal de la Vall de Bianya arriba a la tercera edició fidel al principi fundacional d'oferir espais destacats del municipi, que té un patrimoni d'esglésies romàniques i de masies tradicionals molt ric, a artistes locals i forans inscrits en l'art contemporani perquè hi facin intervencions efímeres. La Bianyal d'aquest any tindrà lloc els dies 8 i 9 d'octubre, organitzada per l'associació Binari i l'Ajuntament de la Vall de Bianya. L'itinerari cultural inclou en aquesta ocasió les esglésies de Sant Martí del Clot, Sant Martí de Capsec, la vall de Farró i la masia de la Coromina. La principal novetat d'aquesta edició és la col·laboració amb el festival de la llum d'Olot, Lluèrnia, i amb l'IGAC –l'espai web Informació Girona Art Contemporani–, i continua amb el festival El Mini d'Olot, que hi aporta el concert d'El Petit de Ca l'Eril a Santa Margarida de Bianya. Fruit de la primera d'aquestes col·laboracions, Manel Bayo (Salt, 1966) omplirà Sant Martí de Capsec amb 3.000 llumetes, un muntatge que repetirà al Lluèrnia al cancell de Can Solà Morales d'Olot. I, fruit de la segona col·laboració, Marc Vives (1978) presentarà una activitat performàtica a partir de fragments de la conferència La festa que Roger Caillois va pronunciar l'any 1933.

Els altres artistes participants en la Bianyal d'aquest any són Isabel Banal (Castellfollit de la Roca, 1963), amb una intervenció a partir d'estris de la pagesia que reflexiona sobre les càrregues materials i metafòriques i les que han suportat els pagesos per transformar el paisatge de la vall; Mireia Coromina (Sant Jaume de Llierca, 1982), que presentarà els dibuixos de diferents superfícies de la població d'Auzits i del seu entorn que estableixen un vincle entre la pell del territori i la pell com a micropaisatge, i Regina Giménez (Barcelona, 1966), que presentarà una creació que és una mena de cosmografia pròpia amb formes geomètriques ordenades.

A més, hi faran intervencions Mercedes Mangrané (Barcelona, 1988), que ha creat un vídeo assaig que ofereix una aproximació al fetitxisme religiós i la devoció popular des d'una òptica personal i contemporània; Xevi Masmitjà (Olot, 1982), que mostrarà els resultats dels seus assajos de pintura experimental, des del punt de partida dels paisatges deslocalitzats fins a les creacions més recents, més conceptuals i expressives, i, finalment, Servand Solanilla (Olot, 1970), que planteja un experiment de videoteràpia encarant parelles de persones amb històries vitals paral·leles en molts sentits.

Els itineraris es duran a terme a les 11 del matí i a les 4 de la tarda del dissabte 8 d'octubre i a les 11 del matí de l'endemà i es complementaran amb explicacions sobre l'entorn i les instal·lacions artístiques. Només s'hi pot participar amb inscripció prèvia a l'adreça electrònica administracio@valldebianya.cat o al telèfon 972 290 933 o a les oficines de l'Ajuntament de la Vall de Bianya. El preu és de 10 euros per persona. Els itineraris es fan amb minibus i alguns trams a peu i tenen una durada de dues hores i mitja a tres hores. El punt de trobada i d'inici i final de la ruta és a la casa de colònies de la Coromina, a tocar de la carretera d'accés als túnels de Collabós. Art, patrimoni i paisatge, a punt, doncs, per a una nova Bianyal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona