cultura

patrimoni

turisme

Impuls als ibers

L'oferta a l'entorn dels jaciments ibèrics de Catalunya es reactiva amb disset propostes que acosten al públic de manera lúdica el patrimoni arqueològic

Les rutes es complementaran amb una col·lecció de guies de les tribus iberes

Els vint-i-tres jaciments arqueològics que formen part de la Ruta dels Ibers volen reactivar-se i ho fan a través d'un seguit de rutes turístiques i de descoberta dissenyades per acostar el patrimoni a la gent. Amb aquestes propostes, impulsades pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), es vol millorar l'experiència dels visitants d'aquests jaciments i atraure públic que encara no els ha visitat. Es tracta de disset experiències turístiques que barregen la visita als poblats ibèrics amb altres activitats que van del senderisme a la gastronomia passant pel termalisme i diferents rutes en bicicleta, en embarcacions o en globus aerostàtic.

Els productes turístics, que s'agrupen sota el títol Escapa't a la Ruta dels Ibers!, s'han presentat aquesta setmana al poblat ibèric del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet. El director del MAC, Manuel Rueda, va destacar la importància de crear productes territorialitzats que ressegueixin el patrimoni de cadascuna de la tribus iberes. “El Museu d'Arqueologia de Catalunya vol ser l'aparador de l'arqueologia catalana”, va explicar Rueda, flanquejat a la presentació per Àlex Susanna, director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que també participa en aquest projecte de dinamització territorial i que va insistir en la importància d'esmerçar recursos en la difusió d'un patrimoni “sovint poc conegut”.

A les comarques de Barcelona, les propostes permeten descobrir pobles ibers com ara els laietans amb una ruta a peu des de Barcelona que creua el parc de Collserola per arribar al jaciment de Ca n'Oliver (Cerdanyola del Vallès) i continuar la travessa fins al jaciment de Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet). A més dels jaciments ibèrics, la ruta ajuda els visitants al descobrir el patrimoni arquitectònic modernista i noucentista de Cerdanyola i el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma. Una altra proposta, aquesta dedicada a la tribu dels cossetans, és un cap de setmana en parella que inclou la descoberta dels jaciments ibèrics de la Font de la Canya i d'Olèrdola, a l'Alt Penedès, fent nit en una cabana de pastor i visitant unes caves on es pot fer un tast maridat de vi amb xocolata.

La Ruta dels Ibers es va crear el1997 per donar a conèixer i dinamitzar els principals jaciments ibèrics catalans, així com els pobles que els habitaven entre els segles VI i I aC. Últimament s'hi han incorporat sis jaciments més.

Guies de pobles ibers

L'altre projecte impulsat pel MAC és la creació de la col·lecció de guies dels diferents pobles ibers. N'hi haurà set dedicades de manera monogràfica a cadascun d'ells: als lacetans, els ilergets, els indigets, els laietans, els ilercavons, els cossetans i els ausetans. Es tracta de llibres que volen posar a l'abast de tothom nous coneixements i noves interpretacions del patrimoni arqueològic ibèric català, i versaran sobre aspectes com ara l'organització social i econòmica i els rituals religiosos. Aquests guies de visita, que començaran a aparèixer a partir de la primavera, ha estat elaborades per periodistes i escriptors del sector cultural.

LA XIFRA

23
jaciments ibèrics
formen part de la Ruta dels Ibers i de les 17 noves propostes turístiques i culturals.

El comerç fa 2.300 anys, en el Cap de Setmana Ibèric

Aquest cap de setmana, els 23 jaciments de la Ruta dels Ibers celebren el 16è Cap de Setmana Ibèric. Aquest any la temàtica de les activitats és el comerç i els mercats. Els diferents jaciments han programat prop d'un centenar de propostes lúdiques i gratuïtes per acostar la cultura ibera a grans i petits. Hi haurà reconstruccions històriques, tallers d'experimentació, visites guiades i teatralitzades, exposicions, tastos de menjar i beguda ibèrica. Els poblats laietans de Santa Coloma, Montcada i Cerdanyola es comunicaran amb miralls i al poblat de Vilanova i la Geltrú hi haurà visites guiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda