cultura

Turisme

Soses rehabilita el seu poblat iber com a oferta turística

El jaciment de Gebut, de 6.000 metres quadrats, és un dels conjunts de l'època més importants de Catalunya

L'Ajuntament de Soses, amb el suport de Departament de Cultura, ha posat en marxa les tasques de rehabilitació i adequació d'un dels indrets més peculiars i de més significació històrica del seu terme, el poblat iber de Gebut, en una intervenció que té l'objectiu final de reivindicar aquest jaciment i incorporar-lo en l'oferta turística del Baix Segrià. A poc més de dos quilòmetres del poble, en direcció a Aitona, es calcula que el poblat data dels anys 650 i 50 aC i que presenta unes particularitats que el fan únic, com ara una sèrie d'habitatges de planta rectangular arrenglerats al llarg de dos carrers principals, enllosats amb pedres planes sense treballar, així com la superfície del jaciment, d'uns 6.000 metres quadrats.

També s'hi pot apreciar una cisterna central, i antigament hi havia una mena de claveguera per a la recollida d'aigües, avui molt degradada. La part nord-oest presenta una petita elevació amb habitatges rectangulars, que podria formar una mena d'acròpolis. A la part oest s'hi poden veure encara restes d'una fortificació feta amb pedres de grans dimensions.

Potencial arqueològic

Tot aquest potencial arqueològic és el que pretén impulsar l'Ajuntament de Soses, que ha posat en marxa una primera fase de la intervenció. Aquesta fase consisteix a desbrossar-hi i a netejar-hi la zona, força malmesa després que durant anys no s'hi ha dut a terme cap actuació, ni de manteniment ni arqueològica. La brossa que s'hi extreu la van eliminant amb una crema controlada i autoritzada amb bidons, i les cendres resultants les dipositen en un abocador.

Aquesta primera intervenció la fan mitjançant una subvenció de 50.000 euros de Cultura, que inclou, a més d'aquestes tasques al poblat iber, les que faran al jaciment de Genó, a Aitona, tot plegat sota la supervisió d'un arqueòleg del Departament de Cultura.

De cara a següents fases d'actuació, l'Ajuntament de Soses ja té sol·licitades subvencions a l'Institut d'Estudis Ilerdencs i als fons de desenvolupament regional europeu (Feder). Amb aquests nous ajuts, en cas que els els concedeixin, podran dur a terme més excavacions que puguin deixar al descobert tot el poblat ibèric de Gebut, per tal d'aportar molta més informació sobre un dels conjunts monumentals més importants d'aquesta època que hi ha a Catalunya, ja que és un gran exemple del desenvolupament de la cultura ibèrica a les terres de Ponent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós