cultura

universitats

FESTES I TRADICIONS

Cultura impulsa una càtedra de les festes del foc al Pirineu

El projecte encomana a la UdL posar en marxa accions emprenedores per fomentar la divulgació i el coneixement de les falles pirinenques

El mateix programa atorga a la URV la propagació del món casteller

El Departament de Cultura impulsa dues noves càtedres vinculades a elements propis de la cultura catalana i que estan inscrits en la llista representativa de patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. La Universitat de Lleida (UdL), i en concret la Facultat d'Educació, dirigirà la càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, inspirada en les festes del foc als Pirineus i, d'altra banda, la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona dirigirà la càtedra de recerca històrica i documentació del fet casteller, promoguda també per la Diputació i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

La càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus desenvoluparà accions innovadores i assessorament a projectes i programes aplicats per enriquir la societat en aquesta zona geogràfica àmplia. L'impuls de la càtedra ve motivat pel fet que el reconeixement de la Unesco del patrimoni immaterial requereix un estudi acadèmic i el desenvolupament d'accions formatives que garanteixin la conservació d'aquesta festa. Es considera, doncs, que la millor manera de salvaguardar aquest patrimoni tan ric i divers és a través de l'educació de les persones que el viuen i de la transmissió dels valors inherents a cada manifestació cultural.

Les funcions principals de la càtedra són: fer pedagogia del patrimoni immaterial, educant en els seus valors essencials com a garant de la construcció de la identitat personal i social; desenvolupar accions educatives globals en relació als diferents tipus de patrimoni immaterial, cultural immaterial i natural per tal de promoure el pensament crític i científic; col·laborar en la gestió de les diverses institucions que participen en la conservació, salvaguarda i reconeixement del patrimoni immaterial per tal d'adequar els elements patrimonials a la seva funció educativa; configurar els recursos didàctics per a l'explicació i la interpretació del patrimoni immaterial i natural, i contribuir al desenvolupament local i la promoció de projectes i programes que facin valdre el patrimoni, tot generant riquesa.

A finals de l'any passat, la Unesco va declarar patrimoni de la humanitat les falles del Pirineu, una festa que Catalunya comparteix amb territoris d'Aragó, Andorra i el sud de l'Estat francès.

En una assemblea anual a Namíbia, Àfrica, l'organisme internacional va analitzar 35 elements culturals diferents d'arreu del món que optaven a convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat. El dossier el va presentar per Andorra, però la tradició engloba una seixantena de pobles del Pirineu. Un dels punts que es valoraven del document era la transversalitat de la candidatura.

LA DATA

1.12.2015
En una assemblea a Namíbia, la Unesco va declarar patrimoni de la humanitat les festes del foc.

LA XIFRA

63
municipis del Pirineu aplegava la candidatura. Andorra, i l'Estat francès i l'espanyol hi van donar suport.

L'univers casteller, a estudi

En el cas de la Universitat Rovira Virgili (URV), la nova càtedra vol, entre altres objectius, impulsar un espai per a la recerca històrica i el debat científic sobre el fet casteller per tal de popularitzar-lo, encara més, entre la ciutadania. Formarà part dels objectius de la càtedra divulgar entre les escoles i els instituts els valors del fet casteller; valors com ara l'esperit de superació, la integració multicultural, el treball en equip, l'autoconfiança i fer país. Crear un espai de formació per als investigadors del fet casteller, que segueixin els criteris d'excel·lència que marca el món universitari, i d'altres activitats folklòriques similars que es facin en altres països és un dels eixos sobre els quals girarà la càtedra. Mitjançant la recerca i la formació, es pretén que cada vegada més gent conegui la terminologia castellera i la sàpiga interpretar. El ganxo que tenen els castells va quedar palès en la darrera edició del concurs de castells que, amb caràcter bianual, se celebra a Tarragona. La cobertura televisiva de l'esdeveniment per un canal internacional i els milions de reproduccions a les xarxes socials en són testimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia