cultura

Temporada Alta porta a escena l'absurd de Ionesco

La directora Glòria Balaña adapta ‘Les cadires', una farsa tragicòmica plena de personatges imaginaris

S'ofereix una funció, aquest vespre a La Planeta

La directora i autora Glòria Balañà ha reunit dos actors excepcionals –Carles Martínez i Míriam Alamany, amb Martí Atance com a brillant orador– per enfrontar-se amb un dels autors més rellevants del teatre de l'absurd: Eugène Ionesco (La cantant calba). En aquest cas adapta Les cadires, una farsa tragicòmica protagonitzada per un parell de vells i un misteriós orador que porta un missatge important per a la humanitat. Ancians que han convidat tots els personatges importants del món i per acollir-los tenen preparades les cadires del títol.

Dalt de l'escenari, però, la parella d'ancians van donant la benvinguda a tot un seguit de personatges, als quals conviden a asseure's en una cadira mentre arriba un misteriós orador que ha d'explicar un missatge revelador per a la humanitat. Les cadires, però, s'aniran buidant i la parella d'ancians donarà vida imaginària a tots els personatges que entren per la porta.

“És un text molt lúdic i té un sentit de l'humor inqüestionable, però té un fons amarg i tràgic, una mirada pessimista sobre la humanitat”, explica la directora. De fet, el tema que vol posar sobre la taula Ionesco és el de la buidor. Una reflexió que, segons Balañà, és pròpia d'un autor de postguerra (va escriure l'obra el 1951) que veu amb molt d'escepticisme els valors de la condició humana. Per parlar d'un tema tan profund, però, Ionesco s'ajuda de l'humor. És per això que la seva obra està catalogada com un dels textos més rellevants de l'anomenat teatre de l'absurd. “L'espectador no ve a riure, sinó que passa per molts llocs”, diu Balañà.

Música per als petits de la casa

Temporada Alta fa dues propostes, en aquest cas musicals, adreçades al públic familiar. En primer lloc, Concerts per a nadons (El Canal, a Salt), un espectacle de música i dansa pensat per a nens de fins a tres anys que es fa de força anys ençà i que a cada edició és un èxit. Hi ha diverses funcions programades per avui i demà, com Funky, funky!, d'Orelles de Xocolata (La Mercè), que té pràcticament exhaurides les entrades. Després del pop, del rock-and-roll, per aquest espectacle en què s'anima a ballar grans i petits, la Xocobanda marcarà el ritme amb temes de James Brown, Stevie Wonder i la gloriosa Motown.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA