cultura

El pessebre de Can Roseta s'amplia per obrir el Nadal

Remei Mulleras ja ha creat 107 monuments de Catalunya i 22 oficis tradicionals en suro, incloent-hi una dotzena de novetats

Dijous, s'inaugurarà la temporada, amb un pregó, nadales i xocolatada

Des de fa 17 anys, el pes­se­bre de Can Roseta, en plena vall de Llémena, és la gran obra de Remei Mulle­ras Mas­ca­rell, nas­cuda en aquesta casa pai­ral de Car­tellà el 1946. Aquesta mini­a­tu­rista i pes­se­brista, segons consta en el seu car­net d'arte­sana cul­tu­ral, ha reproduït en suro 107 monu­ments de tot Cata­lu­nya, amb un gran deta­llisme, i també 22 ofi­cis tra­di­ci­o­nals: tots for­men part d'un iti­ne­rari al mig de la natura –adap­tat per a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat– en un espai de més de 800 metres qua­drats que es pot visi­tar pràcti­ca­ment tot l'any si es con­certa prèvia­ment la visita; però el Nadal és òbvi­a­ment el gran moment del pes­se­bre, que estarà obert tots els dies del 8 de desem­bre al 12 de febrer (11 a 13 h i 16 a 18 h), inclo­ent-hi els fes­tius.

De fet, el pes­se­bre de Can Roseta inau­gu­rarà la nova tem­po­rada el dijous 8 de desem­bre (17 h) amb un acte que inclourà el pregó d'Àlex Sori­ano Ser­bosa, estu­di­ant d'ESO de l'escola Bell-lloc del Pla de Girona, que va gua­nyar el Premi Bal­diri Rei­xach de tre­balls de recerca, con­vo­cat per la Fun­dació Caru­lla , amb El mira­cle de la vall del Llémena, un exhaus­tiu estudi de 38 pàgines sobre el pes­se­bre de Can Roseta, la seva història, el seu con­tin­gut i, evi­dent­ment, la seva incan­sa­ble cre­a­dora. “Cons­truir un pes­se­bre així, encara que tota la vida havia fet pes­se­bres, va ser una manera de poder mos­trar amb un sim­ple pes­se­bre la cul­tura, l'art i la tra­dició, i per això vaig començant repro­duint les esglésies de la vall, ja que aquí comença la meva història”, afirma Remei Mulle­ras en l'entre­vista que li va fer Àlex Sori­ano per al tre­ball. Dijous vinent, després del pregó de Sori­ano, la festa inau­gu­ral a Can Roseta con­ti­nuarà amb una can­tada de nada­les a càrrec de la coral de Sant Gre­gori i una xoco­la­tada, per aca­bar amb el sor­teig de diver­sos lots d'arti­cles de Can Roseta. D'altra banda, el 18 de desem­bre, també es farà la car­bo­nera al cos­tat del pes­se­bre.

El pes­se­bre de Can Roseta estre­narà, aquest mes, alguns ofi­cis tra­di­ci­o­nals: el for­ja­dor, les pun­tai­res, el fotògraf, el fle­quer, el mata­las­ser i el xoco­la­ter. Per Remei Mulle­ras, aquest apar­tat ja ha que­dat defi­ni­ti­va­ment com­ple­tat, amb 22 ofi­cis. També hi ha diver­ses nove­tats pel que fa als monu­ments, de què alguns han estat refets com­ple­ta­ment. Les nove­tats són la lle­ona de Girona, el cas­tell de Car­dona –ara, amb la mun­ta­nya i les mines de sal–, la torre Gala­tea del Tea­tre-Museu Dalí de Figue­res, la cate­dral de Bar­ce­lona –“tor­nada a fer amb tots els detalls”–, la basílica bar­ce­lo­nina de Santa Maria del Mar i l'església de Por­que­res. Per visi­tar Can Roseta, es paga la volun­tat i, només a les visi­tes con­cer­ta­des de grups en auto­car, es cobra 2 euros per per­sona (972 42 83 47).

LA XIFRA

107
monuments
de tot Catalunya i 22 oficis tradicionals reproduïts en suro es poden veure a Can Roseta.

LA DATA

8.12.2016
La inauguració de la temporada nadalenca del pessebre de Can Roseta tindrà lloc dijous vinent (17 h).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.