cultura

El ZÀPING

Renaixença del documental musical

Leonard Cohen, Bob Dylan o Iggy Pop, en primer pla, gràcies al gènere divulgat per internet

Les defun­ci­ons i els ani­ver­sa­ris mar­quen l'actu­a­li­tat musi­cal a la tele. Quan va morir David Bowie , a prin­ci­pis d'any, TV3 i TVE van treure de l'arxiu entre­vis­tes i actu­a­ci­ons que havien enre­gis­trat coin­ci­dint amb la visita de Bowie a l'Estat espa­nyol arran d'algun nou disc o con­cert. I també perquè les dues teles públi­ques eme­tien pro­gra­mes musi­cals, específics, que han des­a­pa­re­gut com a espe­ci­a­li­tat també de la gra­e­lla tele­vi­siva. Tam­poc hi ha retrans­mis­si­ons de con­certs ni actu­a­ci­ons en un plató; ara tot és nostàlgia musi­cal, molt ben guio­nit­zada i embol­ca­llada en un for­mat de llista d'èxits. Fins i tot el magazín cul­tu­ral, més o menys trans­gres­sor, també ha des­a­pa­re­gut i queda la cul­tura com agenda o reco­ma­nació.

La mort de Leo­nard Cohen, fa un mes, va per­me­tre recu­pe­rar el docu­men­tal Bird on a wire (1972) con­ver­tint-se en el con­tin­gut més vist del canal 33 en el ser­vei d'inter­net a la carta de TV3 de l'última set­mana. El tre­ball, diri­git pel britànic Tony Pal­mer, es va rodar quan seguia una gira de Cohen per Europa. La con­dició per fer la pel·lícula era no tan­car cap porta i el poeta cana­denc s'hi va expo­sar de molt bon grat. En un moment s'escolta dir a Cohen davant d'una fan, una grou­pie, que al backs­tage i amb mirada entre­gada li demana pels plans de la nit. “És difícil lli­gar amb la càmera aquí”, diu Cohen. La inti­mi­tat del músic, però sobre­tot de la per­sona a més del pen­sa­ment i reflexió -la violència, la política-, són els valors afe­gits d'aquests docu­men­tals. Cohen plora a Tel Aviv men­tre s'afaita, nada des­pu­llat en una pis­cina, es peto­neja en grup en un esce­nari post con­cert.

Les noves for­mes de con­sum audi­o­vi­sual -els ser­veis a la carta de les cade­nes i les pla­ta­for­mes de paga­ment, com ara Fil­min que aposta per una ficció d'autor i docu­men­tals difícil de tro­bar fora dels límits de la xarxa- han popu­la­rit­zat també gèneres que, com el docu­men­tal musi­cal, s'hi acce­deix o bé en fes­ti­vals com Bee­fe­a­ter In-Edit o en sales no comer­ci­als. I sem­pre a Bar­ce­lona. Per exem­ple, des de diven­dres Fil­min té en el seu catàleg l'excel·lent Gimme Dan­ger (2016) de Jim Jar­musch sobre The Stog­ges. Pre­sen­tada a l'In-Edit i abans a Canes, situa la banda més vandàlica del rock'n' roll en con­text, cen­trant el focus en Iggy Pop. Nar­ra­ti­va­ment enllu­er­na­dor i amb un gran ritme, explica el paper revo­lu­ci­o­nari del grup. “Crec que vaig aju­dar a esbor­rar els anys sei­xanta”, con­testa Iggy Pop quan un peri­o­dista li pre­gunta si ha influït a algú.

Un premi també pot ser­vir per la redes­co­berta. Coin­ci­dint amb l'entrega del Nobel de Lite­ra­tura, fa una set­mana, el canal 33 va rees­tre­nar Don't look back (1967). El cine­asta D.A. Pen­ne­baker, un dels pio­ners del movi­ment del cinéma vérité, va seguir Dylan durant una gira per la Gran Bre­ta­nya. Quan va rebre l'encàrrec, Pen­ne­baker amb prou fei­nes el conei­xia i havia lle­git a la revista Time que era un “mal can­tant de folk” ; la intuïció li va dir que devia ser un artista interes­sant.

En la pel·lícula, el direc­tor no li va fer ni una sola entre­vista; sen­zi­lla­ment és l'obser­vació de la càmera men­tre Dylan, joveníssim, actua sol en els tea­tres, es diver­teix amb els amics que l'acom­pa­nyen en la gira com ara la can­tau­tora Joan Baez o el teclista dels Ani­mals, Alan Price o dis­cu­teix amb la premsa i flir­teja amb les peri­o­dis­tes sobre religió, política…Don't look back va fixar la figura pública de Dylan a més de tenir seqüències mil cops imi­ta­des com el vide­o­clip de Sub­ter­ra­nean Home­sick Blues , que forma part del metratge. S'ha dit que és el millor docu­men­tal musi­cal de la història; de fet va el va inven­tar.

‘Bird on a wire'
Aquest vídeo mostrava un Leonard Cohen íntim: emotiu, reflexiu, rialler. El documental va ser el més vist del canal 33 a la carta, que també ha recuperat Don't look back sobre Dylan


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.