cultura

Cultura

Els abusos als infants, a l'obra guanyadora del premi 7lletres

Pagès Editors publica ‘Els llops ja no viuen als boscos', de l'escriptora osonenca Teresa Saborit

L'obra va guanyar el premi de narrativa de la Fundació Pedrolo i el Consell de la Segarra amb set narracions sobre maltractaments

L'editorial Pagès acaba de publicar Els llops ja no viuen als boscos, un recull de set relats amb el qual l'escriptora Teresa Saborit (Gurb, 1984) va guanyar el premi 7lletres del 2016. Es tracta de set històries amb infants com a protagonistes, narrades en primera persona, i on els nens s'enfronten a diferents “llops”, forma metafòrica del títol amb què es fa referència a diferents formes d'abús i maltractament que poden patir els infants. El joc amb els llops i el seu paper en els relats i les faules infantils es fa encara més explícit amb els fragments dels contes populars d'Andersen i dels germans Grimm (La Caputxeta Vermella, Hansel i Gretel, Blancaneu...) que introdueixen cada relat.

Els títols dels relats prenen els noms dels set pecats capitals, els quals donen una pista de quin serà el tipus d'abús per part del llop particular de cada conte a què s'enfrontarà l'infant protagonista: gola, luxúria, ira, enveja, avarícia, peresa i supèrbia, pecats dels diferents llops que adopten la forma d'un tiet que vol fer jocs torbadors, d'uns pares obsessionats amb l'èxit de la filla, d'un pare alcohòlic, d'un padrastre que no dubta a fer servir els càstig físic...

“La idea dels relats va començar a principis de l'any passat, arran de les notícies sobre escàndols d'abusos sexuals a menors als maristes”, explica l'autora, Teresa Saborit. Va fer un primer microrelat sobre el tema en el seu blog literari, i a partir d'aquí va anar creixent el projecte fins a convertir-se en un conjunt de relats en els quals els abusos als infants, de tota mena, són el fil conductor. “Vaig escollir el narrador en primera persona perquè volia posar-me en la pell dels infants, ells viuen aquestes situacions com a normals, malgrat l'angoixa que els provoquen; però no tenen ni tan sols paraules per definir-les.”

L'efecte d'uns narradors infantils explicant diferents tipus de maltractaments però sense poder posar-los nom crea en el lector un efecte angoixant, d'impotència, de no poder entrar al rescat del secret que confessa l'infant dins d'aquest giny literari. “En la vida real passa exactament això, no diuen res a ningú i poden passar molts anys fins que alguns es veuen amb cor de denunciar-ho”, explica Saborit.

Els llops ja no viuen als boscos no és el debut literari de Saborit. És autora del llibre 200 muses i coautora de diverses antologies de contes. Té el blog literari Lallibretevermella.cat i ha impulsat el projecte Vullescriure.cat. Té diverses obres inèdites al calaix i el 2015 va decidir apostar per deixar la feina d'economista i dedicar-se en exclusiva a la creació literària, un fet inusual en la literatura catalana.

LA FRASE

Vaig voler posar-me en la pell dels infants que han patit abusos, i esbrinar el perquè dels seus silencis
Teresa Saborit
escriptora, guanyadora del premi 7lletres 2016


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA