opinió

Terres entre metròpolis

Us presento un llibre de reflexió sobre el passat, el present i el futur del nostre territori. Es tracta de La Resclosa, la publicació periòdica del Centre d'Estudis del Gaià, que recull, en aquesta ocasió, el conjunt de ponències i comunicacions de les I Jornades d'Estudi i Difusió de les Terres del Gaià que van tenir lloc el novembre del 2008 al monestir de Santes Creus. S'ha editat amb el suport de la Diputació de Tarragona, els consells comarcals de l'Alt Camp, el Tarragonès i la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Vila-rodona i l'Institut Ramon Muntaner.

Un any després de les Jornades, a la sala d'actes del Casal de Vila-rodona, es va presentar, de la mà del geògraf de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Sergi Saladié, el treball resultant.

Els promotors de l'obra, que té poc més de 300 pàgines, engeguen ara una gira de presentacions pels diferents pobles per donar a conèixer aquesta iniciativa. Sens dubte és una eina que servirà al quasi centenar de persones que van assistir a les I Jornades però també al conjunt d'entitats i administracions preocupades per l'esdevenidor d'aquests municipis que queden enmig de l'expansió metropolitana de Barcelona i l'àrea d'influència de Tarragona.

Una de les tesis que comparteixen les diferents plomes que hi escriuen és que el model estès en aquests darrers anys, basat en el totxo, l'urbanisme difús i l'abandó de l'agricultura, són tendències caduques que no ens han aportat una millor qualitat de vida. Caldrà aprofitar el potencial patrimonial que tenim, diversificar l'economia, garantir llocs de treball al territori per tal que no fugin cervells cap altres centres més dinàmics i planificar molt bé què volem ser en els propers anys.

L'alternativa a aquesta proposta és la que tenim a damunt la taula: infraestructures dissenyades a quilòmetres lluny d'aquí, que no responen a les nostres necessitats, sobreexplotació del litoral i abandó d'una bona part del territori. Enric Tello, Jordi Blay, Josep Santesmases, Joan Carles Blanch, Hèctor Hernández, Toni Bara, Ramon Ferré, Jordi Pagès, Pau Plana i Antoni Gavaldà són alguns dels autors que hi trobareu.

La idea de fer les Jornades, que tindran una segona edició el dia 20 de març del 2010 a Salomó, va sorgir en un dels fòrums per les Terres del Gaià que es van celebrant periòdicament per aquests municipis. El proper Fòrum és a les Piles, a la Baixa Segarra, el 28 de novembre. Aquests espais de debat estan oberts a tothom. De ben segur que s'aniran perfilant noves idees i punts de trobada que ajudaran els municipis d'aquest tros de món a tenir una millor qualitat de vida.

Títol: La Resclosa, núm. 13, 2009. Edita: Centre d'Estudis del Gaià Direcció: Josep Santesmases i Ollé


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà
CINEMA

Audiard enlluerna Canes amb un musical ‘queer’

CANES
CAIGUDA LLIURE

Dins el fangar del monstre Miquel Barceló

La història que vol connectar

Sant Pol de Mar
EQUIPAMENTS

Més de 110.000 persones participen en la Nit dels Museus

barcelona
Crítica

Manolo García, entre globus i exabruptes