cultura

VICENÇ AGUADO I CUDOLÀ

ESCRIPTOR, AUTOR DE ‘L'ESCULTOR DE DÉU'

“La història de l'esclau Jordi de Déu em va captivar”

Vicenç Aguado novel·la la història d'un esclau grec de finals del segle XIV que es va convertir en un dels escultors de la Seu Vella de Lleida

El llibre està basat en un personatge real i recrea la societat catalana medieval

Escriptor eclèctic
És la seva primera novel·la històrica. Però anteriorment havia publicat literatura infantil i juvenil. També ha publicat relats de gènere negre, dos d'ells guardonats al certament de crims.cat i al festival El Vi Fa Sang de l'Espluga de Francolí.

Vicenç Aguado (Barcelona, 1967) és professor de dret a la Universitat de Barcelona i viu a Vilanova i la Geltrú. És també un amant de la història i el patrimoni i fruit d'aquesta passió és la novel·la L'escultor de Déu, publicada per l'editorial Gregal. Aguado la va presentar dimecres a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), acompanyat de l'escriptora Ramona Solé i del professor de la UdL Joan Busqueta.

Qui va ser Jordi de Déu?
Va ser un escultor molt important del gòtic. Vaig conèixer la seva història i em va captivar, fins al punt que n'he acabat fent una novel·la. Va viure a finals del segle XIV i principis del XV. El van capturar a Sicília tropes de Pere el Cerimoniós i el van vendre com a esclau a Barcelona. El va comprar un escultor que treballava a Lleida, Jaume Cascalls, que li va ensenyar l'ofici, fins al punt que es va convertir en un dels escultors més importants del gòtic català, amb treballs a la Seu Vella, al panteó reial de Poblet i a l'hospital de la Santa Creu de Barcelona.
I a través d'ell, fa un retrat d'una època.
El personatge és un esclau estranger que arriba a la Catalunya de finals del segle XIV i això em permetia veure, a través dels seus ulls, la societat d'aquella època, les seves contradiccions. A més, era un moment molt interessant en la història de Catalunya: la guerra amb Castella, el regnat de Pere el Cerimoniós, el naixement de la Generalitat.
I de Lleida.
També de Lleida. El que volia era fer un relat sobre el territori. De Sicília, de Lleida, amb la construcció de la Seu Vella; de Poblet, de Barcelona. I tot això a través d'un personatge que va conèixer totes les cares de la nostra societat, des del món més humil i marginal dels esclaus fins a les intrigues dels palaus i les pugnes entre els nobles, les persecucions dels jueus, etc. I tot això a través d'un personatge que va variant al llarg de la novel·la, amb sentiments d'humiliació, de superació, de recerca de la seva llibertat.
Fins a on arriba la ficció i la realitat, en la novel·la?
És una trama de novel·la però amb molts elements reals. De fet, algunes de les coses que semblen més inventades van ser reals, com la pròpia experiència del personatge, la seva estada en una presó al castell de l'Espluga de Francolí per uns motius poc clars, però jo hi especulo amb una de les versions, una mort tràgica d'un monjo al monestir de Poblet, entre d'altres.
Els personatges històrics també hi apareixen novel·lats.
Hi poso la meva visió personal sobre aquella època, però a partir de fets històrics. El rei Pere el Cerimoniós el dibuixo com una persona obsessiva, molt centrada en els detalls, en tots els àmbits. També en les escultures. Tenia aclaparats els escultors! Era, a més, una època de progrés, en què es va construir molt. Les lluites de poder, la corrupció, les intrigues, van ser reals i les exploro a través d'una trama fictícia.
S'ha hagut de documentar molt?
Sí. Fins al punt que la recerca m'ha fet localitzar obres que no estaven documentades, com les que tenia al Vilosell. He parlat amb mestres picapedrers que m'han explicat què significa treballar escultures com ho feien al segle XIV i XV, també amb restauradors de pedra i pintura mural. I suposo que apareix la meva passió pel patrimoni, sobretot el que tenim al conjunt del país. A vegades a la literatura històrica li costa sortir de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona