cultura

municipal

serveis

Mataró convertirà la Presó en un espai de creació artística

L'Ajuntament proposa condicionar l'històric edifici com a nou centre per a la producció i la difusió de les arts plàstiques

L'objectiu és aconseguir reobrir-lo l'any que ve i que esdevingui un referent cultural a escala nacional

L'Ajuntament de Mataró vol transformar l'edifici de l'antiga presó en un nou centre destinat a la creació, la formació i la difusió de les arts plàstiques i visuals. L'històric equipament, que data de l'any 1863 i que durant els darrers anys havia estat seu de diverses entitats locals, girarà ara al voltant de tres projectes culturals. Dos de ja existents, com són el Taller de Gravat i el Mataró Art Contemporani (MAC), que fins ara no tenia una seu física.

El tercer gran repte és crear-hi la casa dels artistes, un espai que serveixi per compartir experiències i perquè s'exhibeixin diferents propostes a través de la pràctica de les diverses expressions plàstiques. Una potent plataforma de producció, que, segons el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez (CiU), vol esdevenir un referent no només local i comarcal, sinó també a escala nacional.

Un cop acabades les obres de reparació de l'immoble, que van deixar al descobert que una part de la coberta estava afectada per tèrmits i que va obligar a desallotjar les instal·lacions, Fernàndez confia poder posar en marxa el nou espai de les arts l'any que ve. Abans està previst fer-hi una nova intervenció amb l'objectiu de condicionar-lo per als nous usos, tenint en compte que la Presó està catalogada amb el màxim nivell de protecció i que el marge de maniobra, en aquest cas, és mínim. L'Ajuntament hi invertirà 250.000 euros entre el 2018 i el 2019, però no descarta que es necessitin més recursos i que s'hagi de demanar algun ajut supramunicipal. Amb una superfície de poc menys de 1.000 m², en el primer esbós es preveu reservar la primera planta per a sales d'exposicions i de formació, i, la segona, per allotjar-hi sobretot els artistes.

El regidor també va destacar que, amb aquesta proposta, es reivindica un dels elements patrimonials més importants de la ciutat, ja que fins ara l'edifici estava reservat a l'ús de les entitats. Amb el canvi de funcionalitat s'espera que estigui més a l'abast de la ciutadania i dels visitants que vulguin conèixer aquest antic centre penitenciari obra de l'arquitecte Elies Rogent, que va ser mestre de Domènech i Muntaner i de Gaudí.

LA FRASE

La proposta és fer de la Presó un espai dedicat a la creació i a la projecció de les arts plàstiques a Mataró
Joaquim Fernàndez
regidor de cultura

Un potent eix cultural a la Riera

El nou destí de la Presó potencia encara més l'eix cultural de la Riera de Mataró, amb edificis propers com ara el Cafè Nou, on es vol projectar un altre espai destinat a les arts escèniques, la sala Cabanyes, l'Ateneu, el Monumental o el Foment. Amb el naixement d'aquest nou nucli artístic, un dels equipaments que l'Ajuntament vol que agafi un nou rumb és Can Palauet. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va explicar ahir que, si bé continuarà sent un espai expositiu, la intenció és que es converteixi en un element més d'aquest ambiciós projecte i que les instal·lacions quedin a disposició dels artistes que treballin a la presó. “Es tracta que el que es creï es pugui mostrar després a Can Palauet”, va afegir-hi. Per la seva banda, l'oferta expositiva de caire més contemporani que es programava a la sala mataronina passaria a ocupar la planta baixa de la Presó. Fernàndez assenyala que el canvi d'enfocament de Can Palauet permetrà també la possibilitat d'arribar a acords amb l'Arxiu Comarcal, situat a la primera planta de l'immoble, i ensenyar a través de diferents mostres l'extens i variat fons documental d'aquest servei, que d'altra banda no és gaire conegut pel gran públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona