cultura

Un premi català a l'estil Goncourt

Òmnium Cultural distingirà la millor novel·la catalana publicada l'any anterior amb un nou guardó, que estarà dotat amb 20.000 euros i 5.000 més que rebrà l'editorial per promoure d'obra guanyadora. “El nostre objectiu és prestigiar la literatura catalana amb aquest premi que ens iguala als referents que existeixen en altres llengües”, va explicar ahir el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, fent referència al premi Goncourt, el Man Booker o el Pulitzer. “Volem donar a conèixer els grans noms de la literatura catalana d'avui, la nova Rodoreda, el Joanot Martorell o el Víctor Català al marge dels autors mediàtics, en contra dels quals no tenim res.”

Cuixart també va deixar ben clar que el premi Sant Jordi de novel·la, que concedeixen la Nit de Santa Llúcia juntament amb altres guardons literaris, no perilla: “Els dos premis tenen un objectiu en comú, fer més lectors, però mentre que el Sant Jordi és a obra inèdita, el premi Òmnium serà a obra publicada.” Segons el president, hi havia un “forat” en aquest sentit, ja que la majoria dels premis existents en aquest format són honorífics, com ara el premi Llibreter, el premi Serra d'Or o els Premis de la Crítica Catalana.

Un comitè de selecció format per Bernat Puigtobella (director de la revista Núvol), Olga Perelló i Mireia Federico, de la llibreria La Impossible, i la cap del servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, faran una primera selecció de vint títols que examinarà un jurat format per cinc membres, “un jurat independent format per persones de contrastat prestigi”. El premi es donarà a conèixer al mes de febrer, abans de la campanya de Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda