cultura

música

concert

Los Gazpacho i la Bisbal Jove se'n van ‘De copblas'

El grup de rumba i la cobla dirigida per Xavi Molina presenten demà a La Mirona el seu projecte en comú, que aviat sortirà en disc

Els temes de Los Gazpacho agafen “una dimensió diferent”

El grup gironí de rumba Los Gazpacho i la Cobla Bisbal Jove s'han aliat per tirar endavant un espectacle en comú, De copblas, que s'estrena demà a la sala La Mirona de Salt (23 h, 8 i 10 euros) i que aviat es publicarà en disc, amb 10 cançons del repertori de Gazpacho –temes propis i versions com ara Lágrimas negras i Paraules d'amor–, als quals la intervenció de la cobla ha donat “una dimensió diferent, amb la mateixa sal, però també amb altres ingredients”. Ho diu Fonso Castillo (veu i guitarra), que forma amb Pedrito Martínez (baix i veus) i Enric Canada (percussions) Los Gazpacho, grup que ha anat elaborant la seva pròpia recepta de la fusió entre rumba, flamenc i rock des del 1999, amb tres discos publicats.

Pel que fa a la Cobla Bisbal Jove , aquesta formació creada el 1990 per músics sorgits de l'Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, de la Bisbal d'Empordà, va fer “un canvi de xip” amb l'arribada de Xavi Molina com a director, que va coincidir amb el 20è aniversari de la cobla i l'edició del seu disc XX, “amb temes originals entre la música contemporània i el jazz, que va ser premiat i força reconegut”. A partir d'aquí van sorgir nous projectes com ara la seva col·laboració amb el grup osonenc de pop La Iaia (La Iaia XXL) i la seva participació en la pel·lícula Ocho apellidos catalanes, amb una important contribució a la banda sonora composta per Roque Baños. Els músics de la Bisbal Jove tenen una edat mitjana de 22 anys i una disposició màxima a provar coses noves, com ara l'espectacle familiar Tututs! La cobla està formada per Marta León, flabiol i tamborí; Adrià Sánchez i Arnau Planas, tibles; Àlex Vila i Josep Bofill, tenores; Berta Gala i Pablo Fernández, trompetes; Pau Feixas, trombó; Lluís Pons i Joni Ripoll, fiscorns; Joan Serinyà, contrabaix, i Xavi Molina, director. Vila i Bofill s'encarreguen de la coordinació de la Bisbal Jove, una cobla “que porta la festa a sobre”, segons Castillo.

La trobada màgica entre Los Gazpacho i la Bisbal Jove va tenir lloc el 2015, quan la cobla va celebrar el seu 25è aniversari amb un concert al Teatre Mundial de la Bisbal, en què va convidar el grup de rumba a tocar junts tres dels seus temes. “El feeling entre nosaltres va ser total i va quedar oberta la porta a un futur projecte.” El 2016 es van retrobar per gravar un videoclip de la versió d'Un velero llamado libertad, de Perales, en una fàbrica de ceràmica de la Bisbal. I aquest mes el grup i la cobla han gravat les cançons de De copblas als estudis 44.1. El resultat és una fusió inèdita entre “la nostra forma de fer, més flamenca i andalusa, i una cobla catalana”, segons Pedrito Martínez. Junts han gravat en sessió a l'estudi, tocant tots alhora, cançons com Pásame la sal, Oigo tu voz, Estanislao, ¿Y ahora qué? i Puerto Limón, amb els arranjaments per a cobla de Xavi Molina.

El concert de demà, que tindrà lloc a la sala petita de La Mirona, serà “força dinàmic”, amb diferents formats, els músics entrant i sortint de l'escenari, i el DJ titular de la cobla: John Pack. El disc està previst que surti a finals d'abril –els agradaria trobar discogràfica–, però demà ja es podran reservar els CD a La Mirona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri