cultura

El cine llatinoamericà brilla en la gala de premis a Lleida

El dia que la Mostra de Cinema Llatinoamericà projecta ‘Nieve negra' s'homenatja la trajectòria d'Emilio Gutiérrez Caba i es reconeix el treball de Francesc Betriu i Jordi Cadena

L'estrena catalana de la coproducció hispanoargentina Nieve negra, dirigida per Martín Hondara i protagonitzada per Ricardo Darín, va servir per donar el tret de sortida a la 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebra a Lleida. Durant la cerimònia inaugural, aquest dijous a la nit es va fer entrega dels premis de l'edició d'enguany. El premi d'honor se l'emporta Emilio Gutiérrez Caba, mentre que els guardons Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català han estat per al director Jordi Cadena i el també cineasta Francesc Betriu, nascut a Organyà (Alt Urgell); el primer lleidatà premiat en els vint-i-tres anys de vida de la mostra. L'altre premi honorífic, l'Ángel Fernández Santos, ha reconegut Javier Tolentino, director del programa de cinema de Radio 3, El séptimo vicio.

Durant els dies de festival es projecten 51 produccions de 17 països. Fins a 9 pel·lícules competiran en la secció oficial de llargmetratges, mentre que en les de curtmetratges i documentals seran 8 les produccions a concurs, respectivament.

Nieve negra és un thriller construït a partir del retrobament de dos germans a la inhòspita Patagònia. Dirigida per Martín Hodara, és l'últim treball de l'actor Ricardo Darín i també té en el repartiment Leonardo Sbaraglia, Federico Luppi i l'actriu catalana Laia Costa. Lleida és el segon lloc on s'ha pogut veure el film després d'haver passat recentment pel festival de Màlaga, ja que encara no ha arribat als circuits comercials.

La mostra lleidatana suma un nou reconeixement a la carrera d'Emilio Gutiérrez Caba, que acumula més de vuitanta pel·lícules des que va debutar com a actor el 1963. El seu primer paper important va ser a Nueve cartas a Berta (1966), de Basilio Martín Patino, i més tard va destacar en altres pel·lícules com ara La caza (1965), de Carlos Saura.

Yvonne Blake, presidenta de l'Acadèmia del Cine Espanyol, va entregar-li el premi i va fer broma dient que, en no haver treballat mai amb el premiat, això li ha impedit “poder-lo veure en roba interior”. Gutiérrez Caba, emocionat, va afirmar que guardons com aquest equivalen “al doctor honoris causa de la universitat”. “Un premi sempre es rep amb una emoció especial”, va dir. “No és només un reconeixement a la feina d'una persona sinó a la manera de veure el cine i la televisió de la meva generació; és el reconeixement a un cinema que ha existit i que no s'ha d'oblidar mai”, va agrair.

Dos directors de cinema s'han endut enguany els premis Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català: Jordi Cadena –que rebia el premi de mans de la seva dona, la també cineasta Judit Colell– i Francesc Betriu, amb el crític Jaume Figueras com a encarregat de donar-li l'estatueta.

Diumenge es farà l'acte de cloenda del festival al CaixaForum Lleida. Acabarà amb la projecció del curtmetratge Mai i el llargmetratge argentí Me casé con un boludo.

En aquesta edició, 9 films competeixen en la secció oficial de llargmetratges, i 8 en les de curtmetratges i documentals, respectivament. En total, es projectaran 51 produccions de 17 països, que l'organització ha seleccionat d'entre gairebé 800 cintes presentades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona