cultura

Literatura

Rere les bruixes d'Arnes

La novel·la ‘Les bruixes d'Arnes', de l'escriptor David Martí, atreu lectors que volen descobrir-ne els escenaris

Una ruta turística recorre els espais màgics de la comarca

S'han senyalitzatamb panells explicatius cinc espais vinculats a la novel·la

La rebesàvia de l'escriptor barceloní David Martí vestia amb faldons, amb les corresponents bastes i plecs a la cintura. Les faldilles de davall segurament de cotó i blanques, les del mig de llana i les de damunt lluïen varietat de colors. Almenys, aquesta és la imatge que n'ha llegat el boca orella generacional. “També es diu que era una dona guapa, presumida però petita. Pujava pocs pams del terra i amb tanta faldilla semblava una col”, explica Martí amb un posat sorneguer.

“Per això la casa pairal familiar, on des de petit hi he passat les vacances, es diu Casa Colet”, aclareix. El casal és al carrer major d'Arnes, a la Terra Alta, i és un dels punts per on passa la nova ruta inspirada en la novel·la Les bruixes d'Arnes. El llibre, que va ser la primera novel·la de David Martí, es va publicar el 2010 i des de llavors no ha deixat de sumar lectors. “Se n'han fet dues edicions en català, s'ha traduït al castellà i al polonès. La bruixeria forma part del nostre ADN i és una de les claus per entendre l'interès que desperta la novel·la”, assegura.

El primer capítol del llibre comença a l'edifici que avui es coneix com a Casa Colet i indaga la història de Joan Malet, “un home coix i pobre” nascut a Flix, el primer caçador de bruixes de Catalunya. L'any 1548 –conxorxat amb el Tribunal de la Santa Inquisició– Malet va començar la seva macabra carrera a Arnes. “Va denunciar-hi dues dones de casa benestant a qui acusava de bruixeria, però les famílies van sortir en defensa de les encausades i ell va haver de fugir. Quan vaig conèixer la història em vaig preguntar: i si aquelles dones eren avantpassades meves?”, comenta Martí. I a partir d'aquesta pregunta, que mai ha pogut contestar per manca de documentació, va fer volar la imaginació per crear la novel·la.

Des de la seva publicació, ara fa set anys, molts lectors encuriosits han visitat la població per rastrejar els escenaris del llibre. I per això, ara, s'han seleccionat cinc espais vinculats a la narració per articular una ruta turística. L'itinerari comença al mirador dels Jardinets, amb vistes al vessant nord del massís del Port. Passa per Casa Colet, per l'antic castell i la presó, pels porxos de l'ajuntament renaixentista i acaba a l'antic molí, un edifici proper a l'espai on Martí va situar el taller on s'amagava el misteriós Llibre de les Essències, “un llegat antic i secret que recull tots els coneixements basats en els elements naturals (medicines, sortilegis, rituals) que un munt de gent sàvia, lliure i generosa ha anat fixant i transmetent al llarg dels segles”.

De moment, l'Ajuntament d'Arnes ha instal·lat panells explicatius i ha senyalitzat la ruta. “L'objectiu, però, és ampliar la iniciativa a Horta de Sant Joan, i baixar per l'Ebre fins a Tortosa i el Delta, que també són espais on es desenvolupa la història de Les bruixes d'Arnes”, recorda Martí. Així, la bruixeria (que és el rerefons de gairebé tots els llibres que ha escrit) pot esdevenir l'excusa per descobrir un territori “que cal conèixer pas a pas, com ho va fer l'escriptor Josep Maria Espinàs en l'obra A peu per la Terra Alta. És un referent literari, que em remet a la màgia d'aquest territori on “vaig viure les meves primeres vegades: les primeres caigudes de la bicicleta, el primer petó...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia