cultura

Llibres

El poder garriguenc

La companyia de venda en línia Amazon ha fet públiques les xifres de vendes de llibres a tot Catalunya durant l'any passat

La Garriga és la localitat que, de mitjana, compra més llibres; el doble que Barcelona, segona d'aquest rànquing

La Garriga torna a tenir una llibreria, dos anys després que tanqués l'anterior

Jordi Costa és l'ànima,el cor i el múscul de la llibreria Strogoff, al carrer Can Xic Corder

Amazon, empresa nord-americana que es dedica a la venda en línia, ja fa un parell d'anys que fa públiques les estadístiques de les vendes a tocar de Sant Jordi. De les vendes de llibres, és clar, perquè de torradores, discos, flabiols i bicicletes no tindria gaire sentit. Aquest any tenen un catàleg de 36 milions de llibres en paper i més de 4,5 milions de llibres electrònics.

Com que són les xifres que es deriven del seu servei, no deixa de ser un factor de publicitat, d'autopromoció. Dit això, però, poc importa, perquè es parla de llibres més venuts, que és el que toca en dies com avui. I en el cas d'Amazon són referides a tot l'any, que és la reivindicació habitual, que es comprin llibres tot l'any i no només avui.

Segons les dades d'Amazon, la localitat catalana amb l'índex més alt de compradors és (redoble de tambor): la Garriga! Municipi del Vallès Oriental de gairebé 19 quilòmetres quadrats i amb uns 16.000 habitants. Sembla que compren cinc vegades més llibres que la mitjana del país i, en concret, un 51% més que a Barcelona, que és la segona del rànquing de compres absolutes. La medalla de bronze és per a Sant Just Desvern, seguida de Sitges, Girona, Sant Celoni, Roses, Sant Quirze del Vallès, el Masnou, Castelldefels, etcètera.

Que es compri en llibreries virtuals pot voler dir que els garriguencs no surten a remenar papers? Doncs fins fa poc no podien fer-ho gaire. Hi ha algun quiosc que entre premsa, revistes, productes de papereria i llaminadures ofereix llibres, però amb limitacions lògiques. Des de fa pocs mesos, i quan feia uns tres anys que havia tancat l'última llibreria, a la Garriga tornen a tenir-ne. Jordi Costa és l'ànima, el cor i el múscul de l'Strogoff, al carrer Can Xic Corder. Té llibres de tota mena, tot i que sense grans piles. I avui li donarà un voluntariós cop de mà una veïna, l'Anna Ballbona, poeta, novel·lista i periodista, finalista del premi Anagrama de novel·la de l'any passat amb la molt recomanable Joyce i les gallines.

“La Garriga, curiosament, té una extensa bibliografia local, hi ha molts llibres que en parlen”, ens comenta l'autora a la mateixa Strogoff. Tot i que ella és de Montmeló, fa anys que es va traslladar a la Garriga perquè “s'hi viu molt bé... però això millor no ho diguis o començarà a venir massa gent”.

Tornem als números d'Amazon, que apliquen criteris més enllà de les vendes absolutes, com ara una classificació per gèneres. La Garriga també mana en llibres de cuina i en ciència-ficció, potser perquè determinada cuina pot semblar de ciència-ficció.

En el gènere romàntic, però, qui domina és Caldes de Montbui. Ja se sap que els balnearis són romàntics i, en cas que no, tens temps per llegir i, a més, les aigües termals vigoritzen... la imaginació. El segon lloc és per a Sant Vicenç dels Horts, localitat del grup Love of Lesbian: tot encaixa. Sí, i d'Oriol Junqueras, que fomenta l'amor... pel procés, si més no. I el tercer lloc és per a Manlleu, on van néixer el dramaturg David Plana, el narrador Jordi Puntí i l'actor Lluís Soler, amb aquella veuota que enamora les pedres.

Les Franqueses del Vallès és el municipi amb més projectes d'escriptor, si més no, el títol més venut és Saca al escritor que llevas dentro: Ejercicios, trucos y consejos para poner en marcha tu escritura, publicat per Iria López Teijeiro. Segur que els Jocs Florals són massius, a les Franqueses.

I a Barcelona, de quina mena són els llibres més venuts via Amazon? Els de salut. És una ciutat amb diagnòstics variats, però és simptomàtic que els ciutadans busquin remeis per al benestar personal. Caldria aprendre de Cerdanyola del Vallès, on els llibres més venuts són els de pintar per a adults. La vida en colors. I amb lletres impreses.

Tatuatges
Al llarg de tot el dia d'avui, Amazon ofereix al Palau Robert de Barcelona un equip de tatuadors per reproduir amb la tècnica Stencil, que no deixa un rastre permanent, els fragments literaris predilectes dels usuaris. Qui ho desitgi podrà incorporar a la seva pell un text, una frase, que li agradi, i així podrà mostrar el seu amor per les lletres. No s'hi val “Amor de madre”, eh?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen