cultura

festes i tradicions

sant jordi

Un Sant Jordi de més festa

La celebració de Sant Jordi en diumenge ha canviat el ritme del públic però la visita a les parades de llibres i roses ha estat igualment massiva

Aritzeta, Xirinacs, Amorós i Aliern són de les autores més reclamades

Més dormilega que mai. La diada de Sant Jordi, un pèl atípica pel fet que queia en diumenge, no va començar a arrencar amb força a la ciutat de Tarragona fins a mig matí, molt més tard que quan cau en jornada laborable. “La gent té festa i va al seu ritme; a primera hora del matí hi havia poca gent”, explicava Ricard Espinosa, responsable de la llibreria La Capona. “No és comparable a quan Sant Jordi és en un dia laborable”, insistia Ramon Marrugat, de la Llibreria de la Rambla, que va assegurar: “El ritme és diferent; ha arrencat a poc a poc, però després s'ha accelerat la visita de públic; hi ha més pujades i baixades de gent.” Però un cop tretes les lleganyes dels ulls, la rambla Nova, l'epicentre de la diada a la capital tarragonina, va començar a bullir de gent, amb les parades de llibres, de roses i d'entitats socials plenes a vessar. “No hi ha hagut un ritme constant com en altres edicions, però sí fortes onades de gent”, hi afegia Espinosa.

I encara que una assistència de públic en massa no sigui sinònim de més vendes, els llibreters es mostraven convençuts que, com a mínim, “les vendes seran semblants” que en edicions anteriors, quan la diada és entre setmana, segons Marrugat. De fet, en els dies anteriors a Sant Jordi ja es van registrar unes bones vendes de llibres: “Més bé que en altres anys”, va matisar Espinosa. Encara que les vendes d'aquest dia representin gairebé un 10% de les de tot l'any, a aquest llibreter li preocupa més que el volum de venda remunti també a partir del maig: “Sant Jordi és un rovelló al mig, però cal veure si les vendes remunten la resta de mesos”, diu Espinosa, conscient que el mercat editorial ha passat uns anys negres per la crisi, tot i que sembla que enguany comença la remuntada.

Diversos escriptors van passar per les parades de les llibreries a signar els seus llibres i a prendre el contacte directe amb els seus lectors.

Els més venuts

Entre els autors que van despuntar amb més vendes van ser Olga Xirinacs, amb Reencarnacions miserables; la vallenca Margarida Aritzeta, amb La filla esborrada; Francesc Valls-Calçada, amb Un regal per al Führer; Jordi Tiñena, amb La mort sense ningú, Josep Igual, amb L'incert alberg; i el peculiar volum Tarragona kitch, un recull irònic dels racons i objectes més vulgars i mediocres de la ciutat, segons els seus autors, Joaquim Biendicho i Àngel O. Brunet. També van tenir molt bona acceptació les darreres propostes de les escriptores Lurdes Malgrat, Noemí Bagés i Mònica Batet.

En l'àmbit dels autors de fora del territori, les vendes a Tarragona no van distar gaire de les registrades a altres ciutats catalanes. Jaume Cabré (Quan arriba la penombra), Pilar Rahola (Rosa de Cendra), Xavier Bosch (Nosaltres dos) i Rafael Nadal (La senyora Stendhal) van ser alguns dels més demanats.

A la rambla tarragonina s'hi van instal·lar més de 170 parades. La primera, començant per baix, la de l'associació provincial de paràlisi cerebral La Muntanyeta. I a tocar del Balcó del Mediterrani, la muntada pel Nàstic. Entremig, molts llibres i moltes roses, però també nombroses entitats socials, culturals i polítiques. L'animació musical de la jornada la van posar el centre de formació Rambla Music, que va organitzar diverses actuacions musicals, al davant del col·legi de les Teresianes. Com a colofó a la diada, i com és tradicional, les quatre colles castelleres de la ciutat van actuar a la rambla, en el que era el tret de sortida de la temporada castellera.

Reus

Ahir llibres, roses, somriures i bona temperatura també van ser els ingredients de la diada de Sant Jordi a Reus, que des de bon matí ja va aplegar centenars de persones a la plaça del Mercadal i al seus voltants. Lletraferits, curiosos i enamorats van tombar amunt i avall amb l'objectiu de trobar el millor present per a la persona estimada o, simplement, per gaudir de la jornada.

“És el dia més bonic de l'any”, va assegurar una jove mare de bracet de la seva parella. Després de l'esmorzar, a més, ja tenia els deures fets. “Sí, ja tinc el llibre per al meu marit, però fins després del clàssic no sabrà quin és”, hi va afegir amb un somriure murri. El futbol va tenir un gran pes en la diada d'ahir. El CF Reus va disputar una autèntica final per la permanència contra l'Alcorcón i, just abans de sopar, el clàssic va fer que els carrers es buidessin.

“En tenim i se'n venen, de roses blaugrana, però les que tenen més èxit són sempre les vermelles”, símbol de l'amor i la passió, van explicar en la Floristeria Trèvol. “La jornada d'ahir [d'abans-d'ahir, per al lector] ja ens va anar molt bé, no vam parar tot el dia, i és per això que ja fa dies que tenim la certesa que les vendes aniran bé”, va exposar des de la Llibreria Galatea Beatriz Peñas. Les estimacions dels llibreters locals, en aquest sentit, són que les vendes d'ahir suposen “entre el 10% i el 15%” de tot l'any.

Incerta glòria, de Joan Sales, o Patria, de Fernando Aramburu, són tan sols un parell dels títols que “ja fa setmanes que són un èxit”, va explicar Peñas. A nivell local, i des de la Llibreria Gaudí, Montsant Fonts va explicar que la reusenca M. Lluïsa Amorós va tenir èxit entre els lectors amb El retorn de l'Àngela. “Però Xavier Bosch, Pilar Rahola i altres mediàtics han estat dels més venuts”, va detallar. L'activitat no es va aturar fins gairebé la nit, amb actuacions musicals, tallers per a petits i grans, sessions de lectura de contes amb l'exhibició castellera dels Xiquets de Reus com a cirereta. Tot plegat va aconseguir, efectivament, que ahir fos un dels dies més bonics de l'any.

Tortosa

A les Terres de l'Ebre la fórmula d'una solejada diada de Sant Jordi va ser de llibres, roses i vermut. Com arreu del país, la gent es va posar d'acord i van aprofitar el matí dominical per fer allò què és tradicional en un dels dies més bonics de l'any. I com mana també la tradició dels diumenges, les terrasses dels bars de les dos principals ciutats de l'Ebre, Amposta i Tortosa, es van omplir de llibres, roses i somriures.

La tendència dels darrers anys, en què el llibre d'autor local té un espai reservat entre les compres dels lectors, enguany ha continuat. Els més venuts a l'Ebre van ser Negre estalzí, de Francesca Aliern; Tortosa 1936-1939, de Ramon Miravall i El gripau Estanislau... i altres poemes de Montse Boldú. També van tenir èxit la traducció dels sonets de Shakespeare del poeta tortosí Gerard Vergés i Sense cadàver, de la periodista de l'Ametlla de Mar Fàtima Llambrich.

Sant Jordi és un rovelló al mig però cal veure si les vendes remunten la resta de mesos
Ricard Espinosa
Llibreria la capona

Setmana medieval massiva

També va ser multitudinària la celebració de la diada de Sant Jordi a Montblanc, que es viu intensament per l'organització de la Setmana Medieval. I més enguany, que aquesta festa dedicada al passat medieval i a la llegenda de Sant Jordi i el drac arriba a la trentena edició i ho fa amb un programa més complet que mai. Un dels principals reclams d'aquest primer cap de setmana de la festa va ser l'estrena del drac de l'Associació Medieval, que va aparèixer exclusivament en la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, dissabte a la nit, al Foradot, la part més alta de la muralla del segle XIV. Confeccionat per quatre empreses catalanes especialitzades, la nova bèstia festiva és un dels dracs més grans de Catalunya i disposa d'un sistema articulat a les cames que fa que es moguin mentre avança, portat per dues persones. Al carrer, milers de visitants van recórrer les nombroses parades i van assistir en massa als espectacles programats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà