cultura

patrimoni arquitectònic

El patrimoni fa pinya

Neix l'entitat Cases Icòniques per reivindicar les millors residències del país

Vuit edificis amb geni artístic s'han agrupat per guanyar visibilitat i nous públics

Què tenen en comú la casa Masó de Girona, la casa Amatller de Barcelona i la casa Duran i Sanpere de Cervera? Doncs que són edificis amb unes singularitats artístiques i històriques que els fan especials, ja sigui per l'arquitecte que els va dissenyar, pels artesans que van crear els ornaments dels seus interiors, per les riques col·leccions que els seus propietaris van atresorar i/o per la rellevància justament d'aquests personatges que els van habitar. Es tracta de cases, en definitiva, que vessen talent i memòria en el seu continent i en els seus continguts. Aquests trets els posseeixen moltes altres finques, com ara Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, el Museu del Cau Ferrat de Sitges i el Museu Pau Casals del Vendrell. Totes s'han constituït ara en una entitat, Cases Icòniques de Catalunya, mitjançant la qual volen guanyar visibilitat i tirar endavant projectes conjunts que els ajudin a millorar la seva gestió i els seus registres de visitants, tant locals com forasters.

Aquesta nova marca del patrimoni català també inclou dues cases que estan a punt d'obrir les portes, i que sens dubte seran de gran interès: la casa Vicens de Barcelona, projectada per un joveníssim Antoni Gaudí, i el mas Miró de Mont-roig, tan vinculat a la gestació del geni artístic universal de Miró. La primera s'estrenarà amb les visites aquesta tardor, mentre que la segona encara es farà esperar una mica, però no massa: “És imminent”, assenyala la directora d'aquest projecte tan anhelat, Elena Juncosa.

Cases Icòniques de Catalunya té dins del seu nucli de fundadors l'empresa Cases Singulars, amb una trajectòria impecable en la gestió turística controlada de residències senyorials del modernisme barceloní com ara la casa Rocamora i la casa Felip, un model que defuig la massificació que regna en altres espais (sobretot els gaudinians) originàriament domèstics i, en conseqüència, molt fràgils, fins als punt que es posa en perill la seva conservació. Aquesta manera de ser i fer de Cases Singulars, amb les visites de qualitat davant de les de quantitat, posa el caràcter a la nova plataforma.

Cases Icòniques de Catalunya neix amb aquest nombre limitat de nou membres però amb el desig d'ampliar-lo ben aviat, i sempre tenint present el conjunt del territori del país, més enllà de la sobreexplotada Barcelona. Això sí, els candidats a formar-ne part hauran de complir uns requisits que seran molt estrictes: “El rigor i la qualitat del servei són bàsics, no volem ser un calaix de sastre”, exclama Jordi Falgàs, responsable de la casa Masó.

La idea que mana en aquesta xarxa d'equipaments és la d'espai de diàleg i de debat per tractar problemes, reptes i desitjos comuns. Ja fa anys van organitzar unes primeres jornades en les quals es va prefigurar l'entitat, i ara n'han preparat una segona edició que se celebrarà el 25 de maig a Món Sant Benet, la residència estiuenca de l'artista Ramon Casas. Els dos temes que s'abordaran en taules rodones són les eines digitals en els espais patrimonials i la gestió sostenible del turisme.

L'altre projecte que han posat en marxa coincidint amb la seva estrena és un web que els proporciona una promoció conjunta. Està en preparació un passaport que donarà facilitats i estímuls extra per visitar tots aquests béns culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona