Cultura popular

Cultura

Quatre dècades de cultura tradicional

La Marboleny de les Preses celebra els 40 anys consolidada com a referent al país

Ho festeja dissabte vinent

Si es parla de dansa d'arrel tradicional i de cultura popular en general, sens dubte el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, que va néixer a les Preses, és un referent, i no només a les comarques gironines. Ara l'entitat commemora el quarantè aniversari –ho fa dissabte amb diversos actes i una trobada dels exmembres i dels actuals membres– i, coincidint amb aquesta efemèride, fa una mirada enrere per refermar d'on ve i consolidar encara més cap on va des de fa anys.

La Marboleny es va començar a configurar l'any 1976 i es va presentar oficialment el 22 de maig del 1977. Ho va fer amb el mateix objectiu que ara, treballar per la dansa i la música catalana d'arrel tradicional, incentivant la recerca, la promoció i l'aprenentatge i la formació. I en aquesta història hi ha clarament dues etapes: la primera, fins al 1983, en què la Marboleny és una colla sardanista, amb un balanç més que positiu de 86 primers llocs d'un total de 158. Estava dirigida per Enric Plana i Robert Renedo.

A partir del 1983, l'entitat posa en marxa l'Esbart Marboleny, tot i que ja s'hi treballava dos anys abans. Va néixer per mitjà de Florenci Pla, exdirector de l'Esbart Dansaire de Ripoll, però es va presentar el 1983 amb una ballada a les Preses i sota la direcció de Frederic Gaude, dels Ballets de Catalunya de Barcelona. El mateix any l'entitat va rebre l'Almorratxa d'Or, màxim guardó que atorga l'Obra del Ballet Popular als esbarts.

Des d'aquell moment, ha dut a terme prop d'un miler d'actuacions, entre les quals destaquen el Retaule Berguedà (1993), a càrrec de l'etnocoreògraf Manuel Cubeles i la musicòloga Pilar López; el Retaule de la Passió a la Sagrada Família de Barcelona (2000); Saturnals o l'absurd de la disbauxa, al Festival Castell de Peralada (2001); Aigua, amb el músic Xavi Múrcia i la cantant Mirna, al Palau de la Música Catalana (2011), i el Comte Arnau (2011), en el Cicle de Representacions del Comte Arnau a Sant Joan les Abadesses.

L'any 1983 Marboleny va crear el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, l'actual Ésdansa, i el 1992, el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona