Cinema

Vint anys de ‘Docs'

El Festival de Cinema Documental de Barcelona celebra l'aniversari doblant la programació: s'hi veuran 94 films

La dona, els cineastes compromesos i el medi ambient són els principals eixos temàtics

DocsBarcelona inaugura demà una edició molt especial, la vintena, amb un gran salt endavant: passa de 7 a 11 dies i programa 94 documentals, més del doble que l'any passat. Joan Gonzàlez, director del Festival Internacional de Cinema Documental, diu que aquest aniversari “convida a mirar enrere”. “Fa vint anys volíem que es construís una cultura del documental, volíem començar a fer girar la roda i que fóssim capaços d'explicar el món des dels seus ulls.”

Els objectius s'han complert amb escreix. Es pot comprovar al CCCB i l'Aribau Club, que seran el marc, entre demà i el 28 de maig, de la projecció de les 94 pel·lícules programades, de 30 països diferents. Joan Gonzàlez destaca tres eixos temàtics d'enguany: “La mirada a la dona, la mirada dels cineastes compromesos i el medi ambient.” La pel·lícula d'inauguració és exemple dels documentals sobre dones: Amazonia, opera prima de Clare Weiskopf, és un film que va néixer i va aconseguir finançament gràcies al Docs; narra el retrobament de la mateixa directora amb la mare, que va fugir a la selva colombiana quan tenia 11 anys. Last men in Alepo, producció danesa i alemanya dirigida per Feras Fayyad, és un dels films de l'eix de cinema compromès. Narra la lluita diària i heroica dels cascos blancs sirians a Alep, després de cinc anys de guerra. Angry inuk, un dels títols sobre el medi ambient, ha estat dirigit per la directora inuit Alethea Arnaquq-Baril i defensa el seu poble dels prejudicis culturals sobre el seu estil de vida, amb les foques com a aliment bàsic.

Els documentals estan repartits en tres seccions: Panorama (secció competitiva internacional), Latitud (documentals de la península Ibèrica i l'Amèrica Llatina) i What the Doc?, nova secció competitiva amb documentals arriscats i innovadors. Una producció catalana, La Chana, dirigida per la islandesa Lucija Stojevic, tancarà el festival el 28 de maig. La protagonitza la bailaora que hi dona títol, que retorna als escenaris als 67 anys, després de 25 anys d'inactivitat. Un 21% dels documentals d'enguany tenen producció o direcció catalana.

Més títols destacats

Altres documentals destacats d'aquesta edició són Grab and run, de la catalana Roser Corella, sobre la tradició del Kirguizistan de segrestar dones per obligar-les a casar-se (el cartell del festival és d'aquest títol); Hacking justice (El juez y el rebelde), dirigit per Clara López Rubio i Juan Pancorbo, sobre la defensa de Julian Assange exercuda per Baltasar Garzón, i All governments lie, del canadenc Alfred Peabody, una producció d'Oliver Stone sobre la nova generació de periodistes d'investigació dels Estats Units. Peabody és un dels convidats destacats d'aquesta edició, a la qual assistirà també Pawel Lozinski (You have no idea how much I love you, Polònia), Bobbi Jo Hart (Rebels on pointe, Canadà), i Marcus Vetter (The promise, Alemanya).

DocsBarcelona estendrà la seva programació a Berga, Granollers, Manresa, Vilafranca del Penedès, Badalona i la Garriga. El festival serà també un espai de formació, finançament i anàlisi que reunirà 500 professionals de 40 països i “convertirà Barcelona en la capital del documental”, diu Joan Gonzàlez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà