Cultura popular

Amposta reviu el brogit de l'arribada de l'electricitat amb la Festa del Mercat

La novena edició creix i es consolida com un referent de les festes de recreació històrica

La festa continuarà apropant l'ambient a la façana fluvial

Un riu Ebre encès per la llum dels mistos, els telèfons mòbils i la pirotècnia sobre el pont penjant d'Amposta van acomiadar ahir a la nit la Festa del Mercat a la plaça. L'arribada de l'electricitat a la vil·la –i els avenços que van suposar– ha estat el fil conductor de la IX edició, que un cop més ha recreat amb fidelitat els escenaris i personatges dels albors del segle XX.

No només són els actors o els paradistes els que s'ambienten amb vestits de l'època. Cada cop més ampostins i ampostines llueixen jupetins i mantons amb la naturalitat d'uns texans i un top.

Els antics oficis que omplien els carrers també tornen a la vida. Al lloc on des del 1927 hi havia la barberia Garriga ara hi ha l'empresa municipal d'aigües. Per la Festa del Mercat, el net del fundador, Joan Garriga, ha recreat el negoci familiar amb navalles i locions que ja només es troben als museus. Una colla d'amics, tots vestits de l'època, es reuneixen per fer la tertúlia juntament amb els col·laboradors de la ràdio local. “El carrer major abans era el nostre Corte Inglés, hi havia cinc fleques”, diu un.

Ja tocant a la plaça de la Vila, centre neuràlgic de la Festa del Mercat, l'amo de la impremta l'Ampostina, José Mario Pons, fa punts de llibres amb una premsa tipogràfica del segle passat. “És la primera impremta que vam tenir, la va portar un caçador de Barcelona en veure que l'única que hi havia estava a Tortosa”, explica Pons.

Més espais i espectacles

Els més de trenta espectacles de gran o petit format, d'escenari o de carrer, són l'altre punt fort de la festa. Enguany n'hi ha un 25% més i s'hi han afegit nous carrers i espais.

La regidora de Cultura d'Amposta, Inés Martí, destaca l'èxit que han tingut les representacions de Lo temps és vida de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, i el cabaret Ampolino, un dels més clàssics de la Festa del Mercat.

“Molta gent que no coneixia la festa diu que tornarà”, subratlla la regidora, que qualifica la present edició d'“excel·lent”. És el resultat d'una feina que ha començat molts mesos enrere i que involucra veïns de qualsevol edat i ocupació. Ha estat important, hi afegeix Martí, la difusió que s'ha fet en llocs com ara la Fira Modernista de Terrassa, un dels referents. El tema de la propera edició, la desena, encara és secret, però podria ser un resum de les altres. Però s'assegura la voluntat de continuar obrint la festa a la façana fluvial.

LA DATA

17.05.18
La propera edició
de la Festa del Mercat a la plaça serà la desena i els espais de la façana fluvial guanyaran pes.

LES FRASES

La Festa del Mercat s'ha donat a conèixer a Catalunya i s'ha notat en l'afluència de gent de fora
Inés Martí
Regidora de cultura d'amposta
L'arribada de la llum demostra l'esplendor i modernitat de l'Amposta de fa cent anys
Adam Tomàs
Alcalde d'amposta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda