Cultura popular

El govern de Berga repartirà salts de plens per sorteig

La CUP concedirà part dels 400 salts als membres titulars i rifarà la resta entre el poble

Per primera vegada, la comparsa afronta una Patum sense cap de colla i amb la figura de vestidors responsables de tasques tècniques

El govern de la CUP repartirà una part dels 400 salts de ple per sorteig i distribuirà la resta entre els 22 membres de la comparsa. El consistori decidirà en el decurs d’aquesta setmana com es farà el sorteig d’aquests salts i quin percentatge es concedeix als 22 titulars. L’objectiu, va dir ahir l’alcaldessa, Montse Venturós, en roda de premsa, és “fer una comparsa més oberta i accessible per a Berga”.

Fins ara, l’Ajuntament era el que tenia la potestat dels salts, però des de feia anys hi havia un acord signat amb la comparsa: tots els salts es donaven al cap de colla i era aquest qui els repartia com volia. Aquest any, però, la figura del cap de colla no existirà de manera excepcional, en espera que es resolgui el conflicte intern a la comparsa.

Nous responsables

Una altra de les mesures que es van fer públiques ahir al matí és la distribució de tasques tècniques dins la comparsa. En lloc de tenir cap de colla o líder de la comparsa, hi haurà diversos responsables que tindran assignades tasques determinades dins el funcionament intern del grup. Per exemple, s’assignaran responsables de portar les maces al passacarrers, de posar les caretes de ple abans de cada salt, dels dispositius de fuets, del cordó de seguretat de la plaça, etc.

Aquest repartiment també es decidirà en el decurs d’aquesta setmana i en consens amb els 22 membres titulars de la comparsa; és a dir, sense els expulsats. L’alcaldessa, Montse Venturós, va recalcar que “no s’ha perdut la confiança en cap comparsa” i “no es tracta de castigar ni premiar ningú”, sinó de “temes seriosos com ara la seguretat a la plaça”. Per aquest motiu, la decisió del govern de la CUP és ferma: “Hem d’aprovar aquestes responsabilitats conjuntament.”

En aquesta línia, l’alcaldessa va explicar que ja hi ha hagut una primera reunió amb la comparsa per conèixer en profunditat quines són les tasques a cobrir i, per tant, a repartir entre els vestidors. En els pròxims dies, n’hi haurà una altra –o diverses– en les quals s’ha de decidir l’organigrama que serà definitiu.

Diàleg impossible

Venturós també va recalcar que el govern ha prioritzat la via del diàleg fins que s’ha esgotat. De fet, l’alcaldessa ha reconegut que el fins ara cap de colla de la comparsa, Isaac Gonfaus, ha ofert el seu càrrec des del primer moment i en nombroses ocasions, però no li vam acceptar fins que hem vist que “legalment era possible”.

L’Ajuntament s’ha assessorat per experts legals per assegurar-se com podia intervenir en el conflicte intern de la comparsa dels Plens. Al final, els experts han conclòs que el consistori no pot decidir qui forma part de la comparsa i qui no, però sí que pot incidir en la figura del cap de colla.

A efectes pràctics, doncs, el cap de colla dels Plens deixa d’existir per aquesta Patum i de manera excepcional, però els tres expulsats a principis d’any no formaran part de la plantilla perquè així ho vol la majoria dels membres titulars.

LA FRASE

No hem perdut la confiança en la comparsa. Això no va de premiar ni castigar ningú
Montse Venturós
ALCALDESSA DE BERGA

“No ens tremolarà el pols”

“On hi ha hagut un problema nosaltres hi hem vist una oportunitat per canviar les coses.” Amb aquesta frase l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va resumir la intervenció de l’Ajuntament en el conflicte dels Plens. Venturós va ser contundent: “S’ha obert una caixa de trons i no tenim cap mena d’intenció de tancar-la fins que acabi el procés.”

L’alcaldessa va recordar que “mai ningú havia agafat el toro per les banyes”, com assegura haver-ho fet el seu equip de govern. Per això, el consistori està convençut que ha pres una bona decisió i augura un futur en la mateixa línia: “A partir d’ara no ens tremolarà el pols si hem de prendre qualsevol decisió per resoldre un conflicte.”

El govern de la CUP no ha tingut cap alternativa que millori la seva proposta. “Hi ha hagut crítiques, tant pel que fa a l’oposició com respecte a les comparses, però no hi ha hagut una oposició frontal ni una alternativa”, va dir la regidora Garcia. Ara, però, està convençuda que “ no es cometrà cap més arbitrarietat”

D’altra banda, la CUP va defensar el paper del patronat: “No ha quedat desacreditat. És l’òrgan més representatiu que tenim i no volem perdre’l.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen